JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Årets vinnare av SER-priset är Max Ortiz Catalan, som utvecklat en tankestyrd protes som har fast inkoppling till skelett, nerver och muskler. Priset delas ut av Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening.

Max Ortiz Catalan är docent på Chalmers och har genom åren varit huvudansvarig för utvecklingen av tankestyrningstekniken, som SER nu belönar.

Den svenskutvecklade protesen gör att användaren exempelvis kan känna av ett varierande tryck i sin konstgjorda hand, vilket är nödvändigt för att naturligt kunna hålla lagom hårt i ett föremål. Arbetet pågår dessutom med att tillföra ytterligare känselförnimmelser.

Juryns motivering lyder: ”Genom detta system kan protesen styras på ett världsunikt sätt genom neuromuskulära elektroder, sofistikerade avkodningsalgoritmer och elektronik som byggs ihop med en ny protesinfästning direkt i skelettet i den kvarvarande stumpen efter en amputerad hand eller underarm. Detta ger användaren en mer naturlig styrning av sin protes, utöver den långsiktigt stabila mekaniska infästningen som osseointegration har visat sig ge.”
 
SER delar även ut ett juniorpris till årets bästa examensarbete.

I år går SER junior Prize till Ida Kläppevik för hennes exjobb ”Analysis, Construction and Evaluation of a Radial Power Divider/Combiner”. Ida Kläppevik har arbetet med teknik för att effektivt kombinera ett stort antal effektförstärkare inom mikrovågsområdet. Tekniken är intressant inom rymd och militärt, där den kan komma att användas istället för TWT-förstärkare. TWT är kort för travelling wave tubes.

Priserna delas ut den 8:e november efter SER:s höstmöte. Då kommer pristagarna att presentera sig och sina arbeten efter 18.45 på Studentpalatset, Norrtullsgatan 2, i Stockholm.

Alla intresserade är välkomna att delta genom att lyssna och ställa frågor. Här kan du anmäla dig (länk).

Här kan du läsa vad Elektroniktidningen skrivit om Max Ortiz Catalan arbete (länk).

 

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)