JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska blåtands-IoT ska växa i Dubai

Smart Sensor Devices har blivit invald i programmet Smart City Dubai tillsammans med nio andra bolag från hela världen. Förutom 15 000 euro får vinnarna tre månaders coachning för att snabbt komma igång med sin blåtandsbaserade IoT-plattform.

– Det kommer att öppna en marknad för oss och hjälpa oss att växa snabbare med våra IoT-produkter, skriver Axel G Hammar i ett email till Elektroniktidningen.

Över tusen företag hade ansökt om att antas i acceleratorprogrammet. 21 förtag från 13 länder fick prata för sina idéer.

Tio företag valdes ut till den första omgången. Dessa får 15 000 euro i prispengar och tre månaders hjälp med att skala upp affärerna samtidigt som de bidrar till att göra Dubai till den smartaste staden i världen.

Axel G Hammar startade Smart Sensor Devices för knappt två år sedan tillsammans med Ulf Söderberg. De hade arbetat med Bluetooth i över tio år och såg potentialen med tekniken. 

Blåtandsfyrar, eller beacons som de ofta kallas, är små billiga radiosändare som på några meters håll överför korta meddelanden till en smartmobil eller en annan enhet via Bluetooth Low Energy. En app hos mottagaren tolkar innehållet och agerar genom att exempelvis presentera ett meddelande för användaren. Information kan vara lagrad i mobilen eller hämtas från Internet.

Användningsområdena är många, ett museum kan placera ut fyrar vid varje objekt och koppla dem till korta presentationer, när du går förbi ditt stamfik kan det dyka upp ett rabatterbjudande eller så kan de ge noggrannare inomhusnavigation i stora köpcentra. En annan tillämpning är produkter för smarta hem där sensorerna kan vara blåtandsfyrar.

Det svenska företaget har utvecklat en liten blåtandsfyr som säljs till kunder som sätter sitt eget namn på den. Tillverkningen sker i Malaysia.

– Sedan har vi byggt upp en IoT-plattform som vi både säljer till företag och ligger till grund för vår kommande konsumentprodukt för smarta hem, skriver Axel G Hammar.

Det var IoT-plattformen som van juryns gillande i Dubai.

Elektroniktidningen skrev en längre artikel om företaget i oktober 2016 (länk).
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)