JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Qualcomm ville inte sälja sig för 100 miljarder dollar till Broadcom. Nu höjer Broadcom budet till 130 miljarder dollar, drygt en biljon kronor – dubbelt så mycket som någonsin betalats för ett teknikföretag.

För att den största affären i teknikvärldens historia skulle kunna bli av, så behövde den först bli ännu större. Frågan är fortfarande om den är tillräcklig stor för Qualcomms ägare?

I fredags gläntade nyhetsbyrån Bloomberg på förlåten till hemliga förhandlingar om ett uppköp som påstods pågå mellan Broadcom och Qualcomm.

Idag blev budet på 130 miljarder dollar offentligt (länk). Bloomberg hade rätt om intresset. Men beloppet är högre. Det är 30 miljarder dollar mer än det bud på 100 miljarder dollar som Qualcomm enligt Bloomberg tidigare avvisat.

Enligt Bloomberg uppfattade Qualcomm det lägre budet som ett skambud och styrelsen skulle ha rekommenderat aktieägarna att tacka nej.

Svaret från Qualcomm blev att höja budet. Nu när förhandlingarna blivit offentliga inväntar halvledarvärlden nyfiket Qualcomms reaktion. Dell köpte EMC för ynka 67 miljarder dollar år  2015 – det är det tidigare största företagsköpet i teknikvärlden.

Qualcomm bekräftar budet, och att det ska övervägas.

– Qualcomm har inga ytterligare kommentarer innan styrelsen är klar med sin utvärdering, skriver företaget i ett pressmeddelande (länk).

Qualcomm säljer och licenserar halvledare och halvledarteknik till framför allt mobilbranschen. Licensverksamheten – som är en stor del av kakan – attackeras dock av konkurrensmyndigheter jorden runt, som anser att Qualcomms har en monopolliknande ställning och använder den till att att tvinga fram kontrakt till orimliga villkor. Dessutom är storkunden Apple i färd med att arbeta fram nya leverantörer, också detta som en reaktion  – tror alla  – på Qualcomms licensmodell. 

Qualcomm har tappat 16 procent av stt börsvärde i år, samtidigt som resten av branschen ökat 41 procent.

Broadcom försöker samtidigt köpa Brocade Communications i en betydligt mindre affär på 5,9 miljarder dollar. Och Qualcomm försöker köpa NXP Semiconductors för 47 miljarder dollar.

En annan stor, men mindre, konsolidering som kan vara på gång i halvledarvärlden är att Marvell och Cavium slår sig samman. Den uppgiften kommer från Wall Street Journal. De två har ett sammanlagt värde på cirka 14 miljarder dollar.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)