JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Ett radarsystem för övervakning av järnvägskorsningar vann Embedded Award som delades ut under konferensen ECS i Kista igår. Det nya IoT-priset togs hem av Deviceradio och i studentkategorin tog Chalmers och Uppsala en delad förstaplats.

Tre av de fyra pristagarna är kända för Elektroniktidningens läsare sedan tidigare.

Vinnaren i klassen Embedded Enterprise, Qamcom Research and Technology, har utvecklat en 77 GHz-radar som ska övervaka järnvägsövergångar och varna tågen för kollisionsrisker.

Produkten heter QR77SAW. Grundkomponenten är en fordonsradar. Intelligent analys av ekot gör att QR77SAW kan skilja mellan en bil som parkerat på spåret, och förändringar i bakgrundsmiljön, som snöfall.

Den nya priset Embedded IoT vanns av Deviceradio. Företagets grundare Christian Klemetsson var omslagspojke på magasinet Elektroniktidningen nummer nio 2015. Han har utvecklat en komplett plattform för IoT, inklusive såväl mjukvara, sensorer, gateways som protokoll.

Priset tog han hem med sitt protokoll Multilink, som låter utvecklaren fokusera på sin produkt utan att behöva bekymra sig över vilket fysiskt protokoll som sköter kommunikationen.

I kategorin Embedded Student blev det i år en delad seger mellan Chalmers och Uppsala.

Uppsense – från Eimar van Rijnswou och Maximilian Stiefel på Uppsala universitet – är en biosensor som mäter och stimulerar fluorescens. Den ska bestämma koncentrationen av NTproBNP i blodet. Apparaten är liten, lättanvänd och billig och ger omedelbara resultat.

Ultra-wideband Tracker – från Gabriel Ortiz Betancour och Fredrik Treven på Chalmers Tekniska Universitet – porträtterades under rubriken ”Följa John på nytt sätt” i Elektroniktidningens okobernummer.

Det är en variant av UWB-positionering, med ”UWB-ankare” i hörnen på den enhet som ska följa efter ett mål – exempelvis en resväska som rullar efter sin ägare på en flygplats. Teknken ger centimeterprecision.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)