JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Broadcom köpte Brocade och Marvell köpte Cavium

Två par nävar har skakats och kontrakt har undertecknats i ett köp av Brocade för 5,9 miljarder dollar och ett köp av Cavium för 6 miljarder.

Marvell Technology Group köper Cavium för sex miljarder dollar i kontanter och aktiepapper. 

Båda tar med sig kringkretsar för server och datahallar i boet, för bland annat förbindning, datanät, trådlöst, datalagring, switchar – allt i de högsta datatakterna.

Cavium har dessutom feta 64-bitars ARM-serverprocessorer med upp till 96 kärnor och MIPS64-processorer med upp till 48 kärnor. Och så har Cavium en familj säkerhetsprocessorer som krypterar datatatrafik i samma höga takter. 

Marvell tar med sig styrkretsar för SSD och HDD, plus en närvaro för sina kringkretsar i fordon, konsument, företagsnät och industri.

Det nya Marvell får en kombinerad årsomsättning på 3,4 miljarder dollar. Händer skakades igår. Affären ska vara avslutad i mitten av 2018.

I fredags skakade Broadcom Limited hand med Brocade Communications Systems som bekräftelse på den förras köp av den senare.

Brocade kommer att fungera som ett dotterbolag till Broadcom. Chef blir Jack Rondoni från Brocade.

Om man ska dra en parallell mellan de två affärerna är den kanske tydligaste att Broadcom med Brocade får kretsar för datalager, förbindning och nät – områden där Marvell och Cavium är starka och blev ännu starkare tillsammans.

Wikipedia listar inte mindre än 54 företag som Broadcom köpt sedan år 1999. Med en köpesumma på 5,9 miljarder var detta den nästa största affären hittills. Störst är köpet av LSI år 2013 för 6,6 miljarder dollar.

Men Broadcom har en mycket större affär på gång. Företaget erbjuder 130 miljarder dollar – en nätt biljon kronor – för mobilkretsjätten Qualcomm, vars styrelse dock spjärnar emot och tycker att det är ett bud i underkant. 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus