JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Få har väl missat Northvolt – företaget med tidigare Teslalogistikchefen Peter Carlsson i spetsen, som planerar att bygga en storskalig batterifabrik i Sverige. I fredags avslöjade Peter Carlsson att han räknar med att det första finansieringsmålet på en miljard kronor är nått innan årsskiftet. Pengarna ska finansiera en demolina i Västerås, skriver affarerinorr.se.

I oktober kom beskedet. Skellefteå tar hem den storskaliga batterifabrik som Northvolt ska bygga, medan utveckling och prototyplina läggs i Västerås (länk).

Att Västerås skulle få en del av kakan var inte oväntat med tanke på att ABB i september meddelat att företaget planerar att stötta Northvolt med robotar, styrsystem och automationslösningar till ett värde på uppåt 95 miljoner kronor (länk).

När beskedet att batterifabriken – som ska tillverka litiumbatterier – ska byggas i Skellefteå kom, var finansieringen långt ifrån klar. Vid ett besök hos Luleå Näringslivs i fredags morse sade dock Northvolts vd Peter Carlsson att den första miljarden är nära.

Enligt sajten affarerinorr.se ska den första miljarden finansiera en demolina i Västerås. Planen är att den ska vara klar under 2019.

Demoanläggning i Västerås blir det första steget i byggandet av den planerade batterifabriken.

Steg två är att ta in tio miljarder kronor – pengar som ska användas till den första delen av batterifabriken i Skellefteå. Här ska företaget tillverka litiumbatterier, främst till elbilar och energilager.

Det första spadtaget i Skellefteå är beräknat att tas under andra halvan av nästa år och produktionen är planerad att dra igång under 2020. Totalt beräknas batterifabriken kosta cirka 38 miljarder kronor att bygga.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)