JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Fyra förvärv och två nya plattformar. Ytmonteringsspecialisten Mycronic har hållit hög fart på senare tid vilket avspeglades i en rekordstor monter på Productronicamässan.

När Elektroniktidningen träffar Robert Göthner, som är ansvarig för ytmonteringsdelen av Mycronic, på Productronicamässan i mitten av november kan han blicka tillbaka på två händelserika år.

– 2015 visade vi en första inriktningsförändring i vår affär när vi breddade oss och gick in på generell dispensering.

Tekniken var för ovanlighetens skull inte egenutvecklad utan licensierad. Året därpå inleddes en dialog med kinesiska Axxon och i augusti 2016 förvärvades 75 procent av företaget med möjlighet att köpa resten om två år.

– Över natten blev vi fjärde störst på dispensering.

Axxon hade väldigt lite försäljning utanför Kina, en sak som Mycronic håller på att åtgärda med sin globala säljorganisation som också kan ta ansvar för service av maskinerna.

– De är väldigt välbyggda och highendprodukter. Företaget har en hög ambitionsnivå med ett utbud av dispenseringshuvud som är väl så bra som konkurrenterna.

Produkterna kommer att säljas under Mycronics nya varumärke Mysmart mendan namnet Axxon används parallellt. Dessutom ska mjukvaran modifieras för att passa ihop med Mycronics övriga programvaror. 

Bara dagar före Productronica blev det senaste förvärvet klart, franska Vi Technology som utvecklar system för optisk avsyning.

– Vi har sagt att vi är på en tillväxtresa med både förvärv och organisk tillväxt där vi satsar på kärnverksamheten. Då tycker vi att inspektion är en intressant och växande del av branschen som visserligen är hårt konkurrensutsatt men Vi har vassa produkter och teknikhöjd, säger Robert Göthner.

Dessutom passar inspektion bra in i konceptet Mycronic 4.0 – Mycronics version av Industri 4.0 – där kvalitet och spårbarhet är två nyckelbegrepp.

Vi Technology har länge haft maskiner för lodpastaavsyning, så kallad SPI, medan produkterna för kretskortsavsyning, ofta kallad AOI, är förhållandevis nya.

Det finns i dagsläget inga planer på att bygga in tekniken i Mycronics egna maskiner eftersom det skulle sänka takten i produktionslinan. Avsyningsmaskinerna kan istället stå efter jettryckaren och efter komponentplaceringen där de klarar att hålla samma takt som linan.

– Självklart kommer vi att integrera våra mjukvaror med deras men VI fortsätter samtidigt att utveckla sina produkter så att de fungerar med andra maskintillverkare än bara oss.

Ett förvärv som gjordes förra hösten är amerikanska Automation Engineering, AEi, som utvecklar maskiner för montering av kameramoduler till bland annat fordonsindustrin. 

– De har ett avancerat koncept för att linjera upp linsen under montering som ger hög yield.

Den här typen av små kameramoduler har normalt ett mycket brett bildfält vilket gör att det krävs noggrannhet i monteringen för att inte bilden ska bli oskarp. AEi har en metod där man projicerar en testbild genom linsen som sedan justeras in varefter limmet snabbhärdas med UV-ljus. 

Maskinen är dock ingen pusselbit i traditionella ytmonteringslinor utan används i ett senare skede i tillverkningsprocessen.

– De har näraliggande kompetenser, så det finns synergier bakåt i verksamheten men också framåt i kundledet, säger Robert Göthner.

Det senare handlar om underleverantörer till fordonsindustrin som Valeo, TRW, Bosch och Continental samtidigt som utvecklingsavdelningarna kan dra nytta av varandra.

Det fjärde förvärvet är tyska Royotech som Mycronic samarbetat med mycket länge med och som utvecklar en typ av lagringstorn som placeras nära produktionslinorna för att få en snabbare materialhantering.

Tilläggas kan att även de egna produkterna har kommit i nya generationer sedan förra Productronica där ytmonteringsfamiljen MY200 ersatts av MY300 som är 40 procent mindre och dessutom snabbare, medan jettryckaren numera heter MY700 och har plats för dubbla huvuden och transportbanor.

Dock kommer den äldre MY600 att finnas kvar en tid eftersom den kan hantera lite större kort än MY700.

För att få plats med allt hade Mycronic större monter än någonsin på Productronicamässan och som så många andra fanns en kollaborativ Yumirobot strategiskt placerad i ena hörnet. Den plockade in kort i jettryckaren.

När nästa förvärv kommer och vad det i så fall kan bli vill Robert Göthner inte spekulera i.

– Det är saker som vi inte fullt ut kan kontrollera men vi tittar aktivt på olika alternativ.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)