JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kroatien köper Microbit till sina skolor

Farnell tillverkar 45 000 exemplar av utvecklingskortet BBC Microbit (micro:bit)  till samtliga elever i årskurs 6 i Kroatien.

Korten går till forsknings- och utbildningsinstitutet Carnet (Croatian Academic and Research Network) som lyder under Kroatiens utbildningsdepartement.

Den som drar i initaitvet är Irim, som är en privat finansierad icke vinstdrivande ideell organisation.

Irim har redan placerat ut 20 000 Microbit på skolor, universitet och bibliotek i Kroatien med pengar från en rekordstor gräsrotsfinanseringskampanj. I samband med detta utbildade Irim dessutom 2000 lärare.

Microbit är ett litet experimentkort på en Cortex M0-processor, anpassat för skolbarn. Det utvecklades av det statliga brittiska teve- och radiobolaget BBC.

En miljon brittiska skolbarn äger ett kort. Efter att korten lanserades ökade andelen flickor som ”definitivt ska välja att studera ICT/data” från 23 till 39 procent.

Island och Singapore kommer att distribuera Microbit till sina skolbarn.

I den svenska grundskolan finns ”digital kompetens och programmering” i kursplanerna för matematik och teknik från och med nästa läsår. Microbit är något som diskuteras som kursinnehåll och något som Skolverket delar ut till lärare under sina turnéer.

1000 femteklassare i Sollentuna fick varsin Microbit i våras, och de ska bli fler.

Här och där köper enskilda skolor i Sverige in mindre uppsättningar av kortet. 

Microbit är den perfekta julklappen till ditt mellanstadiebarn. Trehundra kronor. Svenska återförsäljare är m.nu, Elektrokit och Hands on Science
 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)