JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Svenska kraftnät genomför ett pilotprojekt som ska undersöka i vilken utsträckning som serverhallars UPS-system kan hjälp till att hålla balansen i elsystemet. Det är Fortums idé.

Serverhallar har reservbatterier som hålls laddade för att kunna in rycka som reserver när strömmen går. Systemet kallar UPS, uninterrupted power supply.

Kanske kan också elnätet dra nytta av batterierna och belasta eller ladda dem i takt med att den totala efterfrågan på ström från elnätet minskar och ökar? Idén kommer från Fortum och Svenska kraftnät gillar den och vill testa,

Svenska kraftnät har under hösten efterlyst idéer inom förbrukningsflexibilitet och energilager kring nya lösningar för för att hålla balansen i elsystemet. Forums idé var intressantast.

Deras projekt för att testa idén startar efter årskiftet. Serverhallen ska försöka leverera till den automatiska frekvensstyrda störningsreserv som dagligen upphandlas  (FCR-D).

– Den globala elkonsumtionen från serverhallar är betydande och deras inbyggda redundans samt kraftiga överkapacitet gör dem lämpliga att använda som en flexibel resurs för att stötta elsystemet, säger Ilari Alaperä, affärsutvecklingschef på Fortum.

Mer information om projektet finns här (länk).

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)