JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google investerar i AI- och databaschip

Google finns bland några företag som investerar 56 miljoner dollar för att ge två Stanford­professorer möjlighet att tillverka chip och mjukvara för AI och data­analys.

Sambanova Systems heter företaget, som tänker kommersialisera resultat från det amerikanska militära forsknings­institutet Darpa.

Det pågår massor av AI-hårdvaruprojekt just nu. En unik detalj med Samba­novas chip – som ännu bara finns på papper – är att den inte bara är snabb på AI-beräkningar utan också på databas­slagningar, och även andra typer av beräkningar.

Google har under flera år gjort omfattande satsningar i AI, i såväl chip och mjukvara som forskning och tillämpningar. Men det här är första gången Google Ventures investerar i en AI-chiptillverkare. Det har funnits investerings­objekt tidigare, men Google har ratat dem.

– Sambanova kom precis i rätt tid, menar vi, eftersom en rad andra företag vi tittat på har varit för tidigt ute. De var startupp­företag som tog fram produkter som visade sig inte ligga riktigt rätt i tiden den dag de väl blev tillgängliga, säger GV:s vd Dave Munichiello till nyhetsbyrån CNBC.

Sambanova grundades så sent som i november men har redan 50 anställda. Professorerna heter Kunle Olukotun och Chris Ré.

Vd är Rodrigo Liang som senast kommer från ett jobb som chef över knappt 1000 chip­konstruktörer på Oracle. Han känner Kunle Olukotun sedan deras tid tillsammans på ett annat startupp­företag, Afara Websystems, som köptes av Oracle år 2002.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)