JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 14 juli 2020 VECKA 29

Kinesiska ZTE får inte köpa några amerikanska produkter inklusive mobilkretsar från Qualcomm under sju år. Det blir straffet för att företaget har ljugit för amerikanska myndigheter under den utredning om export till Nordkorea och Iran som i mars 2017 resulterade i böter på 1,2 miljarder dollar.

Veckan har börjat mardrömslikt för ZTE. Igår publicerade Financial Times delar av ett brev där en gren av brittiska säkerhetstjänsten varnade landets operatörer för att köpa utrustning och tjänster av ZTE (länk). I söndags undertecknades en order i det amerikanska handelsdepartementet som förbjuder ZTE att under sju år köpa amerikanska produkter. Ordern blev känd i natt när den publicerades på departementets hemsida.

Den går tillbaka på den överenskommelse som den amerikanska staten slöt med ZTE gällande överträdelser mot export av telekommunikationsutrustning till Nordkorea och Iran, där ZTE erkänt sig skyldig. Företaget gick bland annat med på att betala 1,2 miljarder dollar i skadestånd.

I uppgörelsen fanns också en överenskommelse om att det amerikanska handelsdepartementet kunde utlösa ett sjuårigt embargo om det visade sig att ZTE inte fullföljde sin åtaganden eller bröt mot avtalet.

Departementet slår nu fast att ZTE ljugit under förhandlingarna och inte fullgjort sina åtaganden. Det handlar bland annat om att företaget inte bestraffat högre chefer som var delaktiga i affärerna. Tvärtom sägs ZTE ha gett dem fulla bonusar.

I ett pressmeddelande från idag skriver ZTE att företaget är medvetet om beslutet och undersöker vad det kan ha för följdverkningar.

Det amerikanska beslutet finns här (länk).
 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)