JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IR-sensor till börsen

Tryckknapp, närvarosensor, överhettningsskydd, temperaturmätare och brandvarnare. Det är några möjliga tillämpningar för Jondetechs tunna och billiga IR-sensor. Företaget noteras nu på Nasdaq First North och passar samtidigt på att ta in 30 miljoner kronor.

Sensorn är uppbyggd av så kallade termostaplar och tillverkas med tryckteknik på en plastfilm. Det behövs ingen kapsling vilket gör sensorerna extremt tunna.

Jämfört med dagens IR-sensorer blir de betydligt billigare men det finns ännu inga kommersiella kunder till tekniken.

Sensorn ger en spänning som är proportionell mot temperaturskillnaden mellan ovan- och undersida. Det är därför inte en temperatursensor i traditionell mening utan en sensor som känner temperaturskillnader, en IR-sensor.

En förändring i utsignalen kan innebära att en människa ställt sig framför sensorn, eller att du lagt ditt finger på den, att det börjat brinna, eller att du andas på den, eller det hänt något helt annat som påverkar den uppmätta IR-strålningen. 

Används flera IR-sensorer går det att detektera en rörelse.

Det här innebär att sensorn förutom att mäta temperaturen lika gärna kan ersätta en tryckknapp, ett överhettningsskydd eller en brandvarnare. Allt beror på hur sensorsystemet utformas och hur utsignalen tolkas.

Jondetech tog in 50 miljoner kronor i fjol och vill ha ytterliga 30 miljoner i samband med listningen på Stockholmsbörsen.

En längre artikel om Jondetech finns här (länk).
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)