JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 29 maj 2020 VECKA 22

Sagans Alibaba tog sig in i rövarnas grotta genom att helt enkelt kunna öppningskommandot. Verklighetens Alibaba – den kinesiska ehandelsjätten – har bättre säkerhet i sin tjänst för att låsa upp bildörren, genom att den också identifierar ägarens röst.

Kontakta din bil via dina smarta högtalare och säg åt den att låsa upp sig. Det är en av de röststyrningsfunktioner som näthandelsjätten Alibaba ska leverera till Daimler, Audi och Volvo.

Röstkommandot – på kinesiska – spelas in och tankas upp till Alibabas servrar där det tolkas och returneras i form av ett styrkommando för bilen.

Nyheten rapporteras i tidningen Autonews, som ser kontraktet som ett tecken på att Kinas teknikindustri snabbt börjar ta marknadsandelar inom fordonselektronik.

Bilägaren kommer med hjälp av tjänsten inte bara att kunna låsa bilen utan även styra luftkonditioneringen, planera resvägar och beräkna restider. Dessutom kommer hen att kunna kolla batteriladdningen och få en rapport om var bilen befinner sig. Fler tjänster är under utveckling, bland annat för infotainment och navigering.

Kommandona ges genom Alibabas smarta högtalare Tmall Genie som lanserades i juli i fjol och hittills sålts i drygt två miljoner exemplar. En viktigt detalj är att identitet ska bekräftas via talarens röstavtryck. Sagans Alibaba kunde ta sig in i rövarnas grotta just eftersom den saknade sådan röstidentifiering – det räckte med att kunna kommandot.

Tmall Genie är en utmanare till Amazon Echo, Google Home och Apple Homepod.Tmall är namnet på Alibabas B2C-ehandelstjänst. 

Inom röststyrningsområdet samarbetar Alibaba idag med mer än 100 varumärken. Utöver bilindustrin finns partner inom flygindustrin, utbildning, musik och underhållning, hotell, vårdhem och hushållsapparater.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)