JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ger syn till blinda

En artificiell näthinna som fungerar likt pixlarna i en ljussensor i en digitalkamera har utvecklats på Linköpings universitet. De svenska forskarna har arbetat med forskare i Israel, Italien och Österrike för att optimera tekniken, som tros kunna ge blinda synen åter.

Vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet har forskare tagit fram en liten, enkel fotoaktiv film som konverterar impulser av ljus till elektriska signaler som i sin tur stimulerar neuroner, eller nervceller. Filmen består av pigment av halvledande nanokristaller.

I ett första skede vill forskarna ta fram artificiella näthinnor som i framtiden kan ge blinda synen åter.

– Vi har optimerat den fotoaktiva filmen för rött ljus, nära infrarött, eftersom det är våglängder där biologisk vävnad, som ben, blod och hud, är som mest transparent. Det ger möjlighet för flera applikationer i människokroppen i framtiden, säger Eric Glowacki vid LU, som leder projektet, i ett pressmeddelande.

Näthinnan består av ett antal lager ljuskänsliga celler i ögonbotten som omvandlar infallande ljus till nervsignaler, som sedan bearbetas av andra celler i näthinnan och skickas till syncentrum. Den artificiella näthinnan kan ersätta de ljuskänsliga cellerna om de har degraderats och inte längre kan omvandla ljus till elektriska pulser.

Forskare vid Tel Aviv University i Israel har utfört experiment med de artificiella näthinnorna. Gruppen påstås vara världsledande när det gäller kopplingen mellan elektronik och nervsystem.

– Att få kontroll över stimuleringen av nervceller kräver aktivering med korta svarstider, här aktiveras nervcellerna direkt. Vi har visat att vi med vår plattform kan stimulera såväl neuroner i hjärnan som neuroner i icke-fungerande näthinnor, säger David Rand, som ingår i den israeliska forskargruppen i samma pressmeddelande.

Resultaten av experimentet presenteras i tidskriften Advanced Materials (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)