JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 200 forskningsmiljoner till elfordon

Snabbare utveckling av nya tekniker till elfordon, men även elektrifierade fartyg, luftfartyg och arbetsmaskiner. Det är ambitionen när Energimyndigheten får 200 miljoner kronor under fem år.

– Sverige är väldigt beroende av fordonsindustrin, både tillverkarna och medleverantörerna. De skapar inte bara jobb i hela landet de står också för en mycket stor del av Sveriges export och industriinvesteringar, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, i ett pressmeddelande.

Pengarna som staten nu skjuter till ska användas för att stödja forskning och innovation inom elektromobilitet, som är ett nyckelområde för utveckling av elektrifierade fordon.

Det blir Energimyndighetens uppgift att skapa ett fruktsamt samarbete mellan universitet och högskolor, institut och industri som ger positiva effekter för den svenska tillväxten.

På längre sikt är även ambitionen att Sverige ska vara ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

– Med den nyligen aviserade miljardsatsningen på testcenter för elektromobilitet i Göteborg och på östkusten och det nu beslutade forskningsanslaget på 200 miljoner kronor framtidssäkrar vi svensk fordonsindustri och jobb i hela landet, säger Mikael Damberg i samma pressmeddelande.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)