JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En svetsrobot i rampljuset

En mix av kultur och teknik bjuds på Stadsteaterns scen i Kulturhuset i höst. Här ska en industrirobot från ABB och en professionell dansare mötas i en nytolkning av Igor Stravinskijs dansdrama Våroffer. Drygt 40 föreställningar är planerade under hösten.

På scenen möts industriroboten IRB 6620 – vanligen använd som punktsvets – och Fredrik ”Benke” Rydman i en förställning som har utvecklats i samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och ABB.

Syften med föreställningen är att visa roboten i en för dagen främmande miljö och att ge människor en inblick i framtiden – där människor och robotar kan fungera smidigt sida vid sida.

Under föreställningen utnyttjar dansaren robotens sensorer och mjukvara för att kontrollera dess rörelser i förhållande till sig själv. När Benke är nära, drar roboten ner hastigheten i sina rörelser, när avståndet ökar drar roboten på i normal hastighet.

– Den här satsningen är en spännande möjlighet för oss på ABB att få delta med en robot i en annan miljö än den industrimiljö vi är vana vid. Vi är glada över att få visa upp det senaste inom robotikens värld, säger Dennis Helfridson, enhetschef på ABB för Robotics i Sverige, i ett pressmeddelande.

Premiären för föreställningen är den 7 september på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Därefter ges ytterligare dryga 40 föreställningar fram till den 30 november.

Här kan du läsa mer och boka biljetter (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)