JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 21 februari 2020 VECKA 08

Wi-Fi Alliance slutar med krångliga siffer-bokstavskombinationer och börjar numrera kommande Wi-Fi-standarder, efter att ha sneglat mot mobilvärldens enklare böjningsmönster med 3G, 4G, och så vidare.

Ärligt – kan du placera följande 802.11-standarder i ordning?

  • 802.11n
  • 802.11ac
  • 802.11ax

Nu blir det snart mycket enklare. De heter från och med nu Wi-Fi 4, 5 respektive 6. Så enkelt som det kan bli. 

Omgörningen sker nu när Wi-Fi 6 är på väg att lanseras.

Wi-Fi Alliance vill att produkter ska börja använda 4, 5 och 6 som märkning. Dessutom får sifforna gärna synas när du väljer på datorn eller telefonen vilket trådlöst nät du ska ansluta dig till.

Skälet är förstås att förenkla för slutanvändarna. Alliansen erkänner att den länge sneglat eftertänksamt mot mobilvärldens enklare beteckningar 3G, 4G och så vidare.

En sak till – när det blir lättare för konsumenten att inse att dess pryl inte hängt med i utvecklingen så drabbas den säkert av lite fler uppgraderingsimpulser – det vill säga att alliansen hoppas på snabbare adoption i konsumentledet av kommande standarder.

Beteckningarna kommer aldrig att bli krångligare än denna heltalssekvens. Exempelvis kommer du aldrig att få se ett ”Wi-Fi 6.1”, eller liknande. 

Wi-Fi Alliance förväntar sig en bred uppslutning bakom namnreformen, trots att den är helt frivillig. Netgear är i alla fall med på noterna, liksom Broadcom, Intel, MediaTek, Qualcomm, Marvell, Ceva, Aerohive, AirTies, Aruba, Boingo och Arris.

Wifi 6 (Elektroniktidningen skriver som den vill) demonsterades under CES i datatakter på 11 Gbit/s. Utöver att höja datatakt, datakapacitet och genomströmning, ska den sänka latensen, minska störningarna från närliggande nät och blir mer energieffektiv. 

Elektroniktidningen hittade nyheten om namnändringen i tidningen The Verge, som tar sig för att utöka numreringen bakåt ända till ”Wi-Fi 1” och 802.11b. Men den extrapoleringen, om än logisk, lyckas Elektroniktidningen inte korroborera i material från Wi-Fi Alliance, som nöjer med att prata om Wi-Fi 4, 5 och 6 – de standarder som är mest aktuella idag.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)