JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FSF till Microsoft: Ge tillbaka pengarna ni tjänat på Linux

Den ideella organisationen Free Software Foundation (FSF) uppmanar Microsoft att ge tydliga garantier för att det inte längre driver in licenspengar från Linux. Dessutom borde Microsoft enligt FSF donera de pengar företaget tidigare tjänat på Linuxpatent, till kampen mot mjukvarupatent.

Den amerikanska mjukvarujätten Microsoft får beröm från FSF och dess europeiska systerorganisation FSFE för sina initiativ under oktober kring mjukvarupatent.

Microsoft blev i oktober medlem i två organisationer som på olika sätt försöker att beskära möjligheterna att tjäna pengar på mjukvarupatent – Open Invention Network (OIN) och License on Transfer Network (LOT).  

FSF beskriver dem som organisationer som arbetar med att ”lösa de problem som orskas av mjukvarupatent”. Organisationen har arbetat mot mjukvarupatent och för fri programvara sedan 1985 och har i den rollen tidigare varit en av Microsofts ärkefiender. 

Mest anmärkningsvärt är kanske Microsofts medlemskap i OIN eftersom organisationen en gång bildades för att försvara öppen källkod – huvudsakligen mot just Microsofts mjukvarupatent. 

Microsoft får beröm, men FSF anser ändå att företaget behöver ta ytterligare några steg för att bekräfta sin omvändning kring mjukvarupatent och öppen källkod

För det första borde Microsoft tydligt och klart deklarera att företaget inte längre driver in licenspengar från Android för teknik i Linuxkärnan.

Microsofts medlemskap i OIN tycks ge en sådan garanti. Men av det finstilta framgår att Microsoft endast förbinder sig att avstå från att använda patent mot de 2600 OIN-medlemmarna och mot viss uppräknad mjukvara som är kopplad till Linux. 

Dessutom kan Microsoft dra sig ur OIN med 30 dagars varsel. 

För det andra borde Microsoft arbeta inom OIN för att utvidga patentskyddet till att gälla all programvara som används på Linux-plattformar.

För det tredje kräver FSF botgörelse för det som Microsoft åstadkommit i sitt förflutna: de patentroyalties som företaget ”utpressat” från fri programvara ska doneras till avskaffandet av mjukvarupatent.

Det pågår en uppgörelse med det förflutna inom Microsoft angående företagets förhållningssätt till öppen källkod. 

När operativsystemet Linux dök upp så konkurrerade det ut Microsofts olika operativsystem i flera nischer, och en av Microsofts flera strategier för att motverka detta blev att ifrågasätta om öppen källkod ens existerar genom att hävda att den inkräktar på mjukvarupatent.

Microsoft har bland annat under flera år drivit in miljardbelopp i patentlicensagifter från företag som tillverkar telefoner på det Linuxbaserade operativsystemet Android. 

Idag har Microsoft bytt strategi och steg för steg avvecklat strategier som sätter krokben för öppen källkod.

Företaget använder sig självt av Linux och öppen källkod på allt fler sätt, bland annat som plattform i sin molntjänst, i en egen IoT-Linuxdistribution, och genom att äga koddelningstjänsten Github.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)