JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 5 juli 2020 VECKA 27

Volvo Cars har investerat i Freewire Technology, som utvecklar snabbladdningsteknik för elbilar. Det är den nya investeringsfonden Volvo Cars Tech Fund som öppnat plånboken.

– För att få fler konsumenter att välja en elbil behöver samhället göra det lika enkelt att ladda en elbil som att tanka. Vår investering i Freewire är ett viktigt stöd för företagets ambitioner på det här området, säger Zaki Fasihuddin, vd för Volvo Cars Tech Fund i ett pressmeddelande.

Freewire – med säte i San Francisco – är specialiserat på både stationär och mobil snabbladdningsteknik, vilket gör att laddstationer för elbilar kan skapas snabbt och på bred front. Företagets använder lågspänning. Därmed kan operatörerna använda sig av befintliga eluttag.

Nu köper Volvo in sig i företaget, men inget sägs om summan eller hur stor andel det ger.

Volvo poängterar dock att investeringen inte innebär att företaget söker direktägande i laddnings- eller servicestationer, utan att strategin är att stödja en bred övergång till elektrisk mobilitet tillsammans med andra partner.

– Freewires snabbladdningsteknik innehåller ett fantastiskt löfte om att förenkla för de kunder som har elektrifierade Volvobilar. Med detta steg ser vi till att göra framtiden med hållbara, elektrifierade bilar mer praktisk och bekväm, säger Atif Rafiq, digitaliseringschef på Volvo Cars i samma pressmeddelande.

Volvo Cars Tech Fund är en riskkapitalfond under Volvo Cars, grundad tidigare i år. Tanken är att den ska investera i nystartade företag med teknik som kan förändra fordonsindustrin. Det kan vara företag som fokuserar på allt från artificiell intelligens, elektrifiering, autonom körning till digitala mobilitetstjänster.

Den första investeringen gjordes tidigare i år, i Luminar Technologies som utvecklar sensorteknik för användning i självkörande fordon (länk). Företagen samarbetar kring utveckling och testning av lidar-system (laserradar) i Volvo-bilar.

 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)