JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia ansluter sig till Ericssons patentpool

Efter att Nokia nu lagt sina patent i Ericssons pool, finns här merparten av de standardessentiella patenten för IoT-mobilnätsteknik. Men efter 2,5 år finns det fortfarande bara en licenstagare.

Du som säljer mobilnätsuppkopplade fordon, elmätare eller kylskåp måste betala licenspengar till Avanci, en patentpool som leds av Ericssons tidigare patentchef Kasim Alfalahi.

Det är i alla fall vad Avanci hoppas. Patentpoolen har funnits i 2,5 år men det är endast ett enda företag som erbjudit sig att betala: BMW.

Nu har det hänt något som möjligen kan göra fler intresserade: Nokia har anslutit sig. 

Därmed kontrollerar Avanci enligt egen utsago inte längre bara cirka hälften av de essentiella(*) intellektuella rättigheter som finns kring mobilnätsteknik, utan den absoluta merparten.

BMW och alla blivande licenstecknare får därmed en större patentimmunitet för samma pris. 

Jo, det är sagt så att priset på en licens från Avanci kommer att hållas konstant, oavsett hur många fler patent som kastas in i poolen.

BMW kan nu veta att det inte kommer någa extra licensräkningar från Nokia. Alla Nokias patent som är relevata för Avancis domäner, har Nokia nu stoppat in i Avanci.

Eller förresten – har Nokia verkligen det?

Det är faktiskt inte helt säkert. Det kan tänkas att Nokia innan det anslöt sig till Avanci överförde kontrollen av viktiga patent till andra företag, som i sin tur kan komma att skicka räkningar till BMW och andra av Avancis framtida licenstagare. Det kallas privateering.

Nokia har tidigare använt privateering. En av Nokias tidigare privateeringpartners, Conversant, är medlem av Avanci. Men andra partners, som Acacia och CLRE är inte medlemmar.

Elektroniktidningen har frågat Avanci om Nokia och andra medlemmar avsäger sig rätten att använda privateering mot BMW och andra Avanci-licenstecknare.

Efter Nokia är det nu enligt IPR-bloggaren IAM:s bedömning kinesiska Huawei som skulle vara viktigast att få som medlem i Avanci.

Det deklarerade målet med Avanci är att göra det enklare för implementatörer att skaffa sig patentimmunitet – du sätter en signatur på ett enda kontrakt och alla dina licensproblem är lösta, med full kostnadskontroll.

Elektroniktidningen har frågat Avanci vilka kontraktuella garantier för denna kostnadskontroll som BMW och andra licenstagare faktiskt får.  

Avanci refererar till sig som en one-stop shop för IoT-licensering. Tillsammans med Nokia har organisationen nu 20 patentägande medlemmar.

Avanci vill ha mellan tre och femton dollar för varje mobilnätsupppkopplad bil, beroende på vilka funktioner du ska använda uppkopplingen till.

(*) Standardessentiella patent (SEP) täcker teknik som du obönhörligen måste använda för att kunna implementera en standard. Det finns ingen väg runt dem. Om ett specifikt patent verkligen är SEP och dessutom giltigt är en fråga som i slutänden avgörs i rättssalen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)