JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittisk säkerhetstjänst inte orolig för Huawei

Det går att hantera alla eventuella säkerhetsutmaningar i att använda Huawei i 5G-näten. Det säger anonyma källor från den brittiska datasäkerhetsmyndigheten NCSC (National Cyber Security Centre) till tidningen Financial Times. En tidigare brittisk spionchef, Robert Hannigan, kallar oron för Huawei för ”trams”.

Enligt de anonyma källorna är Huaweis utrustning säker så länge som vissa säkerhetsåtgärder vidtas. Financial Times beskriver NCSC:s slutsatser som ett dråpslag mot USA:s försök att övertala länder att följa dess exempel och stoppa användandet av kinesisk telekomutrustning i kommande 5G-nät.  

– Andra länder kan nu argumentera för sina medborgare och USA att om britterna känner sig trygga i att kunna skydda landet mot säkerhetshot, så kan även de med gott samvete fortsätta att tillåta kinesiska komponenter,  så länge som de vidtar samma typ av säkerhetsåtgärder som britterna, säger en av källorna.

Rekommendationer för säkerhetsåtgärder kan NCSC komma att presentera i en utredning som ska släppas i vår på en annan myndighet, Department of Digital, Culture, Media & Sport. 

För att ge Storbritannien insyn formade NCSC och Huawei år 2010 tillsammans en arbetsgrupp kallad HCSEC (Huawei Cyber Security Evaluation Centre). Den har aldrig hittat bakdörrar i Huaweis utrustning men krävt förbättringar inom konstruktion och säkerhet.

Utöver de anonyma källorna på NCSC har Financial Times en öppen källa i form av Robert Hannigan, som tidigare var chef för GHCQ, den brittiska säkerhetsmyndighet som NCSC tillhör. Enligt honom är det ”trams” att kinesisk teknik i 5G-nätverk skulle utgöra en oacceptabel säkerhetsrisk.

Financial Times berättar även vilka argument det är som USA lägger fram i samtal med allierade och andra länder om Huawei. Enligt USA kommer 5G att vara så snabbt och ha så många militära tillämpningar att risken med att använda kinesisk utrustning blir för hög. 

USA säger enligt FT att Huawei visserligen inte haft något fuffens för sig hittills, men att det skulle kunna inkludera spionprogramvara i en programuppdatering.

KÄLLA: Financial Times

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)