JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sivers IMA slår rekord på MWC

I ett test utomhus har svenska Sivers IMA och brittiska Blu Wireless överfört 1 Gbit per sekund på ett avstånd över 700 meter inom det fria 60 GHz-bandet. Det är ett sorts världsrekord, hävdar företagen som menar att resultatet öppnar för nya tillämpningar för tillverkare av 5G-utrustning över det olicensierade 60GHz-bandet.

I testet har Sivers IMA:s uppmärksammade transceiver för 60 GHz-bandet TRX BF01 placerats på en 4 x 5 cm patchantenn, som företaget utvecklat. Lösningen har kombinerats med Blu Wireless basbandsplattform kallad Hydra.

När företagen hävdar världsrekord syftar de på hur den lilla och kostnadseffektiva antennlösningen räcker för att överföra 1Gbit/s hela 700 meter över 60 GHz-bandet, som blivit högintressant med nya spektrumregler som införts i USA och England. Tidigare sträckte sig frekvensområdet från 57 GHz till 64 GHz men efter förändringen går det ända upp till 71 GHz, vilket det svenska företaget tagit fasta på.

Anders Storm

– Här bryter vi ny mark med det senaste spektrum som släppts i USA och Storbritannien. Det gör att vi kan erbjuda lång räckvidd tillsammans med Blu Wireless. Detta är en fantastisk insats av vårt tekniska team, och den öppnar för många nya tillämpningar och användarfall för denna typ av teknik, säger Anders Storm, vd på Sivers IMA.

Den svenska transceivern – kallad TRX BF01 – är tillverkad i SiGe och har 16 sändar- och 16 mottagarkanaler som kan styra antennloben i önskad riktning. Den är kompatibel med WiGig/802.11ad, som är en wifi-standard på höga frekvenser. Men till skillnad mot andra liknande chip är denna transceiver konstruerad för att användas utomhus.

Sivers IMA och Blu Wireless menar att 5G-lösningen som de visat upp är den första – och enda – som ger full täckning över det olicensierade frekvensbandet, från 57 GHz ända upp till 71 GHz.

Med start idag kommer de två företagen att köra en live-demo i hall 5, monter 5E81, på mässan Mobile World Congress.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)