JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grönt ljus för Einrides självkörande lastbil

Efter en lång tillståndsprocess har Transportstyrelsen nu gett uppstartsföretaget Einride klartecken att släppa ut sin självkörande lastbil på allmän väg. Hastigheten är dock begränsad till 5 km/h och fordonet får bara köra i ett industriområde i Jönköping.

Den 7 mars genomförde Transportstyrelsen och Einride ett så kallat Site Acceptance Test – ett prov under verkliga driftsförhållanden – på den aktuella platsen. Transportstyrelsen gjorde då bedömningen att T-poden kan framföras i enlighet med trafikförordningen.

Igår, den 11 mars, godkändes Einrides ansökan.

Tillståndet avser en kort sträcka allmän väg inom industriområdet i Jönköping, där trafiken sker i låg hastighet, maximalt 5 km/h. Tillståndet sträcker sig till 31 december 2020. Jönköpings kommun, som är väghållare, har tillstyrkt att försöksverksamhet får genomföras på den aktuella sträckan.

Testerna kommer att starta senare i vår och går mellan ett lager och en terminal inom industriområdet.

Ericsson och Telia förser installationen i Jönköping med 5G-baserad uppkoppling.

I nästa nummer av Elektroniktidningen, som kommer till läsarna på måndag, kan du läsa en längre artikel om Einrides elektriska och självkörande lastbil.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)