JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optoga tar nästa steg inom ljusmagi

Efter årsskiftet skrev vi om Arbogaföretaget Optoga som utvecklat en lysdiodsmodul som både integrerar smart kommunikation och kan driva LED-matrisen med 230 V direkt från elnätet. Nu kommer nästa utvecklingssteg – en LED-modul som kan dimma från vitt arbetsljus till mysbelysning likt ett stearinljus.

Stefan Larsson

– Vi har utvecklat modulen så att all 230 Vac-elektronik är inbyggd och så släcker vi ner lysdioderna efter hur neddimmad enheten är av den vanliga väggdimmern, säger Stefan Larsson, vd på Optoga, till Elektroniktidningen och fortsätter:

– I slutet är enbart de lysdioder som ger det riktigt varmvita ljuset tända. Känslan ska vara i nivå med ett stearinljus.

Tekniken – kallad Dim to Warm (D2W) – innebär att när man dimmar ner ljuset så ändrar det färgnyans så att det blir varmare. När ljusintensiteteten istället ökar blir känslan kallare.

D2W anpassad för reflektor och hybridoptik som sedan monteras av belysningstillverkaren.

Om färgtemperaturen varierar mellan 3000 K och 2000 K innebär det att man går från att erbjuda en bra arbetstemperatur till en varm och välkomnande atmosfär.

Med D2W-modulen vänder sig Optoga mot något som benämns ”hospitality”, som är attraktivt inom hotellbranschen.

D2W monterad direkt med optik utan synliga lysdioder

– Båda färgtemperaturerna är helt nödvändiga, men för olika scenarier och olika beteendemönster. Tänk på hur det ska fungera på kvällen i baren, på konferensen dagtid och vid frukost på morgonen. Det är helt olika behov, men måste fungera klanderfritt.

Samtidigt är det viktigt att färgåtergivning är så hög som möjligt vid 2000K, annars uppfattas ljuset som monokromatiskt och allt blir lätt orange.

– Med högre färgåtergivning har allt ljus en bättre återreflektion. Det är viktigt eftersom du inte vill titta in i ett orangefärgat ansikte, eller ha orange mat på din tallrik.

Modulen kommer i kapslad i ett standardformat.

Här kan du läsa en längre artikel om Optogas utveckling inom LED-moduler (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)