JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En testkammare för 5G

Väldigt mycket av testningen av 5G-produkter kommer att ske via luftgränssnitetet – det går inte att koppla in sig med kablar. Göteborgsföretaget Bluetest har tagit fram en ny variant av sin modväxlade kammare anpassad för basstationer.

Företagets tidiager kammare används i första hand för att testa mobiler och andra mindre saker som är uppkopplade trådlöst. Men även basstationer behöver testat och med 5G ökar antalet antennelement drastiskt plus att det tillkommer högre frekvensband.

– Det som är nytt med RTS85HP är att vårt mätobjekt (basstationen) har mycket högre uteffekt och mycket större antennyta med mycket högre antennförstärkning jämfört med till exempel mobiler och wlan-utrustning, skriver Klas Arvidsson i ett email till Elektroniktidningen, och tillägger:

– Det här är ett segment vi tror kommer att växa och där vi står starka genom vårt tidigare köp av Gefle Testteknik.

Det var i november 2017 som Bluetest köpte Gefle Testteknik med ett gediget kunnande inom testning av basstationer (länk).

Den nya modellen går upp till 43 GHz för att klara ett av de kinesiska 5G-banden, som ligger strax över 40 GHz.

– Vi är redan på gång med en uppgradering till 67 GHz, så man kan mäta spuriousemission från basstationerna enligt 3GPP-specifikationen TS 38.141-2, skriver Klas Arvidsson.

Som en parantes kan nämnas att RTS85HP inte är företagets största testkammare, det är RTS95 som används för att bland annat att mäta på uppkopplade tvättmaskiner och andra vitvaror.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus