JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lidaruppstickare efterlyser pengar

Lumotive i Seattle går ur stealth mode med en lidar som använder metamaterial för att styra ljuset. Kassan behöver påfyllning efter tidigare finansiering från bland annat Bill Gates.

Företaget har funnits åtminstone sedan 2017. Det tillverkar ett chip – i standardhalvledarteknik – och har lyckats ge det metaegenskaper som bryter ljus. Chipet sätts i en lidar som kan skanna alla riktningar och till och med styra riktningen dynamiskt för att fokusera på det intressantaste.

Den avsedda tillämpningen är omgivningskartläggning för självkörande fordon.

Metamaterialet är utvecklat på Intellectual Ventures och lidarn har en del gemensamma komponenter med en LCD-skärm.

En lidar skickar ut ljus och mäter reflektionstiden för att bestämma avstånd – som att släppa en sten i en brunn och lyssna efter ploppet. Klassisk lidar roterade själva lasern. En stor mängd företag utvecklar just nu lidar som istället sänder strålen genom roterande speglar eller utnyttjar vågfysikaliska fenomen, som Lumotive gör.

Metamaterial är material där de intressanta egenskaperna uppstår ur den form materialet är stöpt i. Lumotives chip består av myriader av små avstämbara antenner för 905 nm-ljus. Tillverkningen av lidarn liknar hur man tillverkar LCD-skärmar och flytande kristaller är också en av beståndsdelarna.

Metamaterialet kallas för en Liquid Crystal Metasurface (LCMTM).

Metoden är skalbar – ett mindre chip skulle kunna ge en lidar med mindre räckvidd, för en robot exempelvis. Lumotive har en exklusiv licens på metamaterialteknik utvecklad på patenthandels- och uppfinnarbolaget Intellectual Ventures 

Vd är veteranen Bill Colleran med en tidigare historia på Impinj, Broadcom och Innovent. Grundfinanseringen kommer från Bill Gates, som grundade Microsoft, som liksom Intellectual Ventures finns i grannskapet nära Seattle i delstaten Washington.

Produkten är på prototypstadiet. Synfältet är 120 grader. En betaversion kommer att finnas för utvärdering under tredje kvartalet. 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)