JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 2 december 2021 VECKA 48

Bara en och en halv timme in i gårdagens första rättegångsdag avbröt domaren Qualcomms inledningsanförande. Bud anlände att Apple och Qualcomm hade nått en uppgörelse. 

Både tjuvar och lögnare hade advokaterna hunnit kalla varandra innan dess. Men så tog den utdragna konflikten plötsligt slut.

En ny rättegång skulle just inledas mellan Qualcomm och Apple i Södra Kalifornien, i en tvist som första gången nådde rättssalen i januari 2017. 

Exakt hur uppgörelsen ser ut är inte inte känt, utöver att den innebär att Apple kommer att köpa modem av Qualcomm under ett antal år framöver (”multiyear”).

Dessutom tecknar Apple i uppgörelsen ett licensavtal för ett antal Qualcommpatent för sex år, med option på ytterligare två år. 

Samtliga rättstvister mellan dem blåses av. Det gäller även Qualcomms stämningar av Apples kontraktstillverkare Foxconn, Pegatron, Wistron och Compal, och deras motstämningar.

Qualcomm blåser även av sina attacker på Apple i amerikanska, europeiska och kinesiska konkurrensmyndigheter.

Slutligen betalar Apple en hemlig klumpsumma till Qualcomm

Konflikten mellan Apple och Qualcomm togs till rättssalarna i januari 2017, men den har puttrat under ytan längre än så.

Modemen i Apples mobiltelefoner är konfliktens kärna. Apple har diskuterat hur företaget ska kunna sänka sina royaltykostnader för Qualcomms modem åtminstone sedan 2014, enligt protokoll som grävts fram i rättegången. 

Bland annat har Apple anlitat Intel som alternativ leverantör. Men detta har varit ett misslyckande vilket demonstrerades med pedagogisk tydlighet under en tid när modemen i Apples 4G-mobiler både kom från Qualcomm och Intel. 

Intels modem hade betydligt sämre prestanda vilket fick Apple att artificiellt begränsa datatakten i mobiler med Qualcomms modem för att behandla alla sina kunder lika.

Allt tyder på att om Apple idag skulle välja bort Qualcomms 5G-modem – eller om Qualcomm skulle trilskas med att leverera dem – så skulle Apple dramatiskt försena sin introduktion av 5G-teknik. 

Insikten att om det förhåller sig på detta vis är en stor del av förklaringen till att det nu kommer en uppgörelse och hur uppgörelsens hemliga detaljer ser ut. Qualcomm har ett starkt kort i och med att det skulle skada Apple oåterkalleligt att hamna efter Android-telefonerna i 5G-prestanda.

Qualcomms börskurs gick upp med 23 procent efter nyheten om uppgörelsen.

Med uppgörelsen förlorar Intel nu sin enda modemkund och företaget meddelar att det avbryter sin modemutveckling för mobiler. 

Modemen var konfliktens kärna medan anklagelserna som de båda kastat mot varandra har handlat om olika saker – allt som kan tänkas fungera som vapen för att få den andra på knä och kompromissa med sina krav.

Apple har anklagat Qualcomm för att bryta mot standardåtaganden, för att utpressa Apple att acceptera oskäliga licenspriser – ”lycka till med att försöka göra mobiler utan chips!” ironiserade Apples advokat – och för att förbjuda Apple att skvallra för myndigheter. 

Qualcomm har anklagat Apple för industrispionage och har genom att hänvisa till patent lyckats förbjuda Iphonemodeller att säljas i Tyskland. 

Qualcomm och Apple slutar strida, men anklagelsen om brott mot standardåtaganden har fått konsekvenser som Apple inte kan backa tillbaka från. Anklagelsen i sig är inte ny, men Apples medverkan hjälpte trigga FTC att åtala Intel vilket i sin tur triggade en grupptalan som i sin tur kan komma att leda till en gigantisk återbetalningsplikt för Qualcomm direkt i fickan på amerikanska mobilköpare.

MER LÄSNING: