JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Risc-V på Sverigebesök

Processorarkitekturen Risc-V är på världsturné, fredag den 17 maj gör den ett nedslag i Kista.  En av talarna är Risc-V:s pappa, Berkeleyprofessorn Krste Asanovic. Också svenska IAR presenterar, liksom arrangörerna amerikanska Sifive och svenska Qamcom.

Syftet med symposiet är enligt inbjudan att ”upplysa och engagera krets- och systemkonstruktörer”.

Fröet till cpu-arkitekturen Risc-V planterades  år 2010 och har under några år mötts av ett ökande intresse på grund av sin öppen källkodslicens och sin bakgrund på Berkeleyunviersitet med sin starka renommé inom datorarkitektur. 

Intresset har därefter blivit självförstärkande allteftersom stora namn anslutit sig, till ekosystemet från Google till svenska kompilatormakaren IAR.

Arrangören Sifive har konstruerat ett antal implementationer av Risc-V och består av några av arkitekturens ursprungliga utvecklare. 

Svenska konsulten Qamcom – nybliven medlem av Risc-V-stiftelsen – hjälper till att arrangera symposiet och håller även en presentation. En av Qamcoms specialiteter är trådlöst i allmänhet och 5G i synnerhet – det kanske kan intressera i Ericssons högborg Kista?

Också professor Ahmed Hemani på KTH håller en presentation, liksom den spännande polska konsulten Antmicro.

Du kommer att kunna klämma på färska utvecklingskort och titta på demonstrationer.

Seminariet pågår hela dagen från klockan 8 och och du anmäler dig här (länk). Frukost och lunch ingår i symposiet som är gratis, eller ”free as in beer” som de säger i öppenkodsvärlden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)