JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Självläkande programvara, anonymiserade trafikbilder, maskininlärning, elfordonsdäck, realtidssystem, 3D-renderade trafikmiljöer och spårning av fysiska objekt – sju internationella nyföretag får inbjudningskort till det samarbete som bedrivs inom Mobility Xlab på Lindholmen i Göteborg.

Labbet grundades hösten 2017 av  Cevt, Ericsson, Veeoner, Volvo Cars, Volvo Group och Zenuity. Idén är att sammanföra den etablerade fordonsbranschen med spännande nya företag.

Mobility Xlab fylls nu på med sju nya namn från fem länder:

  • Israeliska Aurora Labs utvecklar självläkande programvara för uppkopplade bilar med hjälp av  maskininlärning.
  • Tyska Brighter AI fejkar nummerplåtar och ansikten i videotrafikdata för anonymisering, med hjälp av djup maskininlärning.
  • Kanadensiska Deeplite optimerar de fundamentala algoritmerna för djup maskininlärning med avseende på skalbarhet, minnesavtryck, prestanda och energieffektivitet.
  • Brittiska Enso Tyres vill utveckla hållbarare ch energieffektovare däck för elfordon. Se där! – den enda nya X-labbaren som inte producerar mjukvara.
  • Svenska Pionate utvecklar en ny typ av realtidssystem för bland annat autonoma fordon. Det  stöder stora dataflöden, personsäkerhet, cybersäkerhet och ska dessutom kompakt, beräkningsresurssnålt och energisnålt. 
  • Svenska Voysys renderar 3D-trafikmiljö för fjärrstyrning av fordon över mobilnät för att minska datatrafiken och latensen och därmed bli mindre känslig för lagg.
  • Kanadensiska Zerokey använder en ny typ av sensor för att spåra objekt i rummet med lokalisering av människor och utrustning som en av tillämpningarna.

Det första året bjöds 23 företag in. Nio av dem fortsätter även ett andra år: Foretellix, Project Cosimo, Sensible 4, Viscando, V2X Network, Univrses, Algolux, Cognomotiv och ZaiNar.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus