JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA-senator vill hindra Huawei från att stämma Verizon

Den amerikanske republikanske senatorn Marco Rubio vill begränsa möjligheten för svartlistade företag – som kinesiska Huawei – att utnyttja sina patent i USA. Han kallar Huawei för ett ”patenttroll” efter dess krav på en miljard dollar i licensavgifter från Verizon.

Huawei kräver sedan i februari i år teleoperatören Verizon på en miljard dollar i obetalda licensavgifter för 230 stycken patent. Det avslöjade nyhetsbyrån Reuters i fredags. Verizon vill inte betala och den här typen av meningsskiljaktighet hamnar ofta till slut i domstol. 

Senare i år har Huawei placerats på USA:s svarta lista över företag som inte får använda amerikansk teknik, med motiveringen att sådant export vore en säkerhetsrisk för USA.

En amerikansk senator, Marco Rubio, hävdar att Huaweis krav på Verizon är ett svar på USA:s åtgärder mot Huawei. Han föreslår därför ett lagtillägg som säger att svartlistade företag inte ska kunna försvara amerikanska patent inom det amerikanska rättsystemet.

Marco Rubio beskriver Huawei som ett ”patenttroll” – en nedlåtande term för företag som vissa anser missbrukar patentsystemet.

– Huawei använder patenttrollstaktik för att attackera amerikanska företag som vedergällning för Trumpadministrationens säkerhetsåtgärder mot dem. Vi ska inte tillåta kinesiska företag att använda vårt rättsystem mot oss, tweetade Marco Rubio igår.

Han har tidigare tweetat att Huaweis licenskrav på Verizon är grundlösa.

Marco Rubio föreslår sin regel som ett tillägg till NDAA (National Defense Authorization Act) vilket är ett årligt dokument som bestämmer hur försvarsdepartementet får använda sina pengar. NDAA har använts mot kinesiska företag förr. 

Huawei är ett av de företag som har flest 5G-patent och sajten Fudzilla menar att förslaget i praktiken ger amerikanska företag rätten att stjäla Huaweis 5G-teknik.

Fudzilla konstaterar att Kina skulle kunna svara genom att ta ifrån amerikanska företag deras patenträttigheter i Kina.

En sådan åtgärd skulle enligt en ledare i den kinesiska tidningen Global Times bespara kinesiska företag licensavgifter som i fjol uppgick till 8,64 miljarder dollar. 

Elektroniktidningen konstateraterar att Huaweis licenskrav på Verizon inte kan vara ett svar på svartlistningen i sig, eftersom den kom tre månader senare. USA har dock bromsat Huawei på USA-marknaden under flera år, och stängde till slut ute företaget från sin 5G-marknad i fjol.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)