JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cellink får EU-patent på tempstyrning av biobläck

Göteborgsföretaget Cellink har utvecklat ett av världens första universella biobläck, som idag används av många forskningsinstitut världen över. Nu har företaget beviljats EU-patent för en teknik som styr temperaturen på en så kallad printbädd.

Biobläck är ett bläck som kan blandas med levande celler för att skriva ut funktionella mänskliga vävnader, exempelvis näthinneceller, hjärtceller, leverceller och cancermodeller. Forskare som arbetar med detta måste ha full kontroll på temperaturen.

Nu har Cellink fått patent från Europeiska patentverket på en teknik som utnyttjar Peltier-effekten för att styra temperaturen på printbädd. Metoden ger enligt det svenska företaget ett kompakt fristående system som är mindre och mer robust än system som använder konventionella metoder för temperaturreglering.

En fördel är också att tekniken kan användas både för att öka och minska temperaturen, medan mer traditionella metoder vanligen saknar möjligheten att kyla. Till detta kommer att den svenska tekniken kyler snabbare än alla alternativa kylmetoder, vilket ger användaren betydligt bättre kontroll.

Enligt Cellink är metoden, beskriven i patentet, ett stort steg mot den ideala bioprintern.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus