JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
söndag 28 november 2021 VECKA 47

Forskare på Stanforduniversitetet har byggt värmeisolering genom att stapla grafen och andra atomtunna ark ovanpå varandra – samma princip som flerglasfönster. Ett ensamt glasskikt skulle behöva vara 100 gånger tjockare för att isolera lika bra som forskarnas fyra skikt med en sammanlagd tjocklek på 10 atomer.

Om isolatorn kan volymproduceras blir det möjligt för mobiltillverkarna att krympa konstruktioner eller skruva upp klockfrekvensen ytterligare några klick utan användaren bränner handen eller batteriet exploderar.

Upptäckten publiceras i tidskriften Science Advances.

Värme är en sorts vibrationer, eller ljud. Atomer sätts i fysisk rörelse när ström flyter och de kolliderar med myriader av passerande elektroner. Dessa vibrationer dämpas i skarvarna mellan de fyra skikten, som utgjordes av grafen och ytterligare tre atomtunna material.

Huvudförfattaren till artikeln fick inspirationen från sitt tidigare jobb som DJ – Eric Pop heter han, tro det eller ej – och hans kunskaper om hur studios ljudisoleras.

Forskargruppen följer dessutom ett helt annat spår –  att dynamiskt kontrollera hur mycket vibrationer som släpps igenom och på ett sådant sätt bygga en sorts motsvarighet till elektronik, men med vibrationer som bärare.

Fononik heter forskningsområdet, som enligt doktor Pop ännu är betydligt mindre utforskat än elektronik och fotonik.


BILD: Fyra skikt med en tjocklek på sammanlagt 10 atomer (2–3 nanometer) kan vara ett första steg mot en isolator för framtidens elektronik. FOTO: National Institute of Standards and Technology

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus