JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Det kostar inget extra att klä byggnader med solpaneler. Så solfasader i städer kommer att bli norm.  Det är i alla fall budskapet från Soltech Energy vars innovationschef intervjuas av KTH:s mediaavdelning.

En liten nypa salt ska man ta budskapet med eftersom Soltech Energy säljer just fasadsolceller.

Anna
Svensson

– Jag tror vi kommer att elektrifiera fasader i hela den urbana miljön i framtiden, säger företagets innovationschef Anna Svensson.

Hon intervjuas av KTH eftersom hon är KTH-alumn.

– Att klä väggar med solcellspaneler är inte dyrare än att använda andra väggmaterial.

Anna Svensson har sett solenergiutvecklingen ta fart i Sverige de senaste två åren, i kölvattnet på andra europeiska länder som Storbritannien, Tyskland, Schweiz och Holland.

– Företag har äntligen börjat se att Sverige är mer mottagligt för solcellslösningar nu, efter en lång tid av extremt låga elpriser i Sverige, jämfört med andra länder, säger hon till KTH:s reporter.

Soltech säljer solceller som inte bara är solceller ytan också ersätter andra byggmaterial, som exempelvis takpannor, trä och tegel.

– Att i dagsläget lägga en vanlig glas-fasad på ett hus, istället för att välja en inbyggd solcellslösning direkt, det är faktiskt idiotiskt. Materialet ser ju exakt likadant ut, det kostar lika mycket, och dessutom sänks elkostnaderna med minst hälften.

Vasakronan bytte nyligen ut ett falsat plåttak mot en solpanel från Soltech. Den heter Shingel och är Anna Svenssons innovation. Shingel lades ut i alla fyra väderstreck, eftersom även det diffusa ljuset ger energi. 

– Ibland tycker jag att det saknas kompetens hos byggbolagen i Sverige, i det att de inte känner till vilka solenergi-produkter som finns idag. I exempelvis Asien är skillnaden enorm – Kina är världsledande på att producera solenergi, och där har Soltech Energy också etablerat samarbeten.

I Kalifornien, USA, blir solcellslösningar snart obligatoriska i alla nya hus. När den nya lagen träder i kraft 2020 måste den amerikanska byggindustrin installera solpaneler i alla nya enfamiljshus, alternativt skapa gemensamma solenergisystem som kan delas av flera bostäder.

– Jag tycker att vår svenska regering borde få in solenergi tydligare i Sveriges klimatmål. Regeringen borde gå i bräschen som en tydligare förebild – visst borde väl åtminstone samtliga statliga byggnader ha solceller, säger Anna Svensson.

Hon förutspår att solpaneler kommer att vara en självklarhet på svenska fastigheter i framtiden, och att husen kommer att designas efter ändamålet.

– Till exempel kommer vi att se större takytor i söderläge, samtidigt som fasaderna mot syd kommer att ha mindre fönster. Detta för att på bästa sätt kunna utnyttja solenergin, säger Anna Svensson.

KÄLLA: KTH


BILD: Håkan Lindgren, Mikael Sjöberg

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)