JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ryssland väljer svensk solcellstillverkning

Järfällabolaget Midsummer har tecknat ett avtal med Rusnano, ett statsägt ryskt företag med uppgift att kommersialisera nanoteknik. Målet med samarbetet är att utveckla marknaden för kiselfria flexibla solceller i Ryssland och den Eurasiska unionen.

– Vi är väldigt glada över att ingå detta avtal med ett så prestigefyllt och visionärt företag som Rusnano. Detta öppnar en helt ny marknad för vår avancerade tillverkningsutrustning för lätta, flexibla, robusta och energieffektiva tunnfilmssolceller, säger Sven Lindström, vd på Midsummer, i ett pressmeddelande.

Midsummer hävdar att det egenutvecklade system – kallat Duo – som används för snabb, helautomatisk tillverkning av CIGS-solceller (koppar-indium-gallium-selenid) är det mest spridda i världen.

Rusnano planerar att använda den svenska tekniken för produktion och utveckling av lätta och flexibla solpaneler i Ryssland och i andra länder inom Eurasian Economic Union – där ingår Ryssland, Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kirgizistan.

– Vi är särskilt imponerade av Rusnanos fokus på byggnadsintegrerade möjligheter för tunnfilmssolcellsteknologin, en vision som vi delar, säger Sven Lindström i pressmeddelandet.

Midsummer ska även köpa delar av den ryska produktionen för att distribuera den vidare världen över.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)