JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Granskning: Volvo saknar miljökrav på kinesiska jordartsmetaller (uppdaterad)

Volvo saknar kunskaper om miljöförhållandena hos sina kinesiska leverantörer av jordartsmetaller. Detta enligt radioredaktionen Ekot, som bland annat besökt Mongoliet och intervjuat drabbade.

Enligt sina riktlinjer ska Volvo Cars bara använda mineraler och metaller som inte bidrar till övergrepp på mänskliga rättigheter eller ge svåra miljöskador.

Men enligt Studio ett finns svåra miljöproblem i brytningen av jordartsmetaller i Kina: radioaktiva ämnen sprider sig via vattendrag och vind, och kemikalier förorenar jord- och grundvatten. Det är enligt Studio ett endast ett fåtal som vågar protestera och det finns anklagelser om att de då drabbas av våld.

Andreas Andersson, attributledare på Volvo Cars, säger sig känna till ”ganska lite” om hur det går till när metallerna bryts i Kina.

– I dagsläget kan vi inte ställa krav på det, säger Andreas Andersson.

Senare får Studio ett skriftligt svar att Volvo Cars är i färd med att utreda vilka risker som kan finnas med jordartsmetallerna, men att det i dagsläget inte vill berätta vad det kommit fram till.

Studio ett sändes torsdagen den 19 september. Inslaget om jordartsmetaller startar exakt 59 minuter in i programmet (länk).

Reportern på Ekot, som bland annat intervjuat människor på plats i Mongoliet, heter Daniel Öhman.

– Bilföretagen säger att de är miljökämpar men då kan de ju inte producera elbilarna på sätt som skadar miljön, kommenterar  Daniel Öhman sitt reportage. 

Daniel Öhman har dessutom producerat två radioinslag på samma material i en serie kallad ”Bilbranschens mörka hemlighet. Prylarnas Pris – om slit- och slängsamhället.”. Dem kan du lyssna på här och här.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)