JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Historia: Ett besök hos prinsessan i uppfinnarens verkstad

Guglielmo Marconi uppfann radio och radar för att rädda liv på havet. Vi besöker en av hans experimentplatser, Torre Chiaruccia, och träffar hans nu enda levande barn som i likhet med radiogeniets yacht döptes till Elettra efter gudinnan som namngav elektriciteten.

Guglielmo Marconi
– ett liv i teknikens tjänst

Guglielmo Marconi föddes i Bologna 25 april 1874 med italiensk far och irländsk mor. Han fick privat utbildning och intresserade sig som mycket ung för fysik och elektriska experiment. 1895 började han utföra experiment i sin pappas sommar­bostad, där han lyckades skicka trådlösa signaler cirka 2,4 kilometer.

1896 introducerade han sin maskin för Royal Post Office i England. Ett år senare hade han sitt första patent på trådlös telegrafi och grundade ett företag specialiserat på trådlösa signaler. Kommande år utförde italienska staten en uppvisning i La Spezia, då han lyckades sända signaler över 19,3 kilometer.

Sedan började karriären ta fart på allvar och 1899 grundade han en trådlös signallinje mellan Frankrike och England över Engelska kanalen. 1900 tog han sitt kända patent brittiska Nummer 7777 (”Förbättringar av apparat för trådlös telegrafi”) och han var fast besluten att visa att trådlösa vågor inte berördes av jordens krökning. Han använde sitt system för att skicka de första trådlösa signalerna över Atlanten – en distans på cirka 3380 kilometer.

1902 patenterade han sin magnetiska detektor, som under flera år användes som standard­mottagare för trådlösa vågor. Bara ett år senare, i Cape Cod, Massachusetts, byggdes den första radio­stationen av Marconi och 1907 öppnade den första trans­atlantiska kommersi­ella radiostationen.

Under sin krigstjänst i första världskriget återgick han till att undersöka korta vågor. 1923 lyckades han sända mellan Poldhu och sin yacht Elettra. Under denna tid lyckades han etablera ett strålsystem för långdistanskommunikation. De första stationerna byggdes för att samman­ länka England och Kanada.

1931 konstruerade Marconi Vatikanradion till påven Pius XI som för första gången kunde nå ut i världen med sina budskap. Två år senare byggde han världens första radiotelefon med mikrovågor mellan Vatikanstaten och påvens sommarresidens i Castel Gandolfo nära Rom.

Åren innan andra världskrigets utbrott bör­jade Marconi utföra sina första radarexperiment vid Torre Chiaruccia i Santa Marinella strax norr om Rom. Han var sedan flera år aktiv fascist och ledamot i fascistpartiets regeringsråd. I maj 1935 höll han en radardemonstration för diktatorn Benito Mussolini.

Guglielmo Marconi dog i sin lägenhet 20 juli 1937. Dagen efter hedrades han med två minu­ters tystnad från alla sändare för brittiska BBC, som grundades på hans teknik

EN TIMMES BILRESA nordväst om Rom, i det lilla vackra kustsamhället Santa Marinella, ligger CRESM (Radioelectric Experimental Centre G. Marconi).

Centret öppnade år 1999 på en plats där uppfinnaren Guglielmo Marconi från 1933 drev ett av sina laboratorier, Centro Radio Sperimentale del Consiglio Nazionale dell Ricerche di Torre Chiaruccia. Vid återöppnandet var uppdraget att bevara minnet av Marconi och att främja forskning och skolning inom telekommunikation.

CRESM LIGGER PÅ MILITÄRT OMRÅDE och för att delta i ett guidat besök måste man lämna personuppgifter minst tio dagar i förväg. Professorn, historikern och författaren Livio Spinelli har tillbringat mesta delen av sitt vuxna liv i Santa Marinella och är dagens guide.

–Under 1600-talet byggdes här det 20 meter höga tornet Torre Chiaruccia som ett vakttorn mot fiender på havet. På arkivbilder med Marconi kan man se tornet, men 1944 raserades det tyvärr av tyska trupper, säger Livio Spinelli.

Numera finns bara själva fundamentet av tornet, där italienska flygvapnets meteorologer har byggt en mast för väderregistering.

På tomten står höga vajande palmer och pensionerade radarmaskiner av olika slag. En är inriktad på satelliter, en annan mäter horisontellt och vertikalt.

–En RAT 31SL-radar var stationerad i Messina på Sicilien men togs ur bruk för ett antal år sedan.

Guglielmo Marconi är en av radarteknikens uppfinnare. Livio Spinelli har skrivit en biografi om Marconi och berättar att han som en del av researcharbetet letade i arkivet hos Marconi Company i England.

–Jag hittade dokument där det stod att britterna förmodligen skulle förlorat mot nazisterna i ”The battle of Britain” 1941 utan radarn. Den både är och var ett oerhört kraftfullt verktyg, säger Livio Spinelli.

MUSEET ÄR FYLLT av unika radioapparater från radions begynnelse. I lokalerna finns också en station för meteorologi som drivs i italienska flygvapnets regi.

Vi befinner oss nu i Santa Severa, en mil från minnescentret, där vi träffar Guglielmo Marconis dotter Elettra Marconi på amatörradioentusiasternas högtidsdag International Marconi Day.

Efter en kort presentation av fadern, vill alla komma fram till prinsessan Elettra och ta selfies.

FLERA FÖRELÄSNINGAR HÅLLS om 5G och olika sorters övervakning och ny teknik. I publiken finns mest officerare och högre grader av italiensk militärpolis, carabinieri. När prinsessan – hon har varit gift med en prins – kommer in i lokalen mot slutet av föreläsningarna blir stämningen elektrisk. Den 89-åriga kvinnan har ett nyfiket och distinkt leende på läpparna och lyckas charma den mest surmulne militär.

Elettra bor i sin fars lägenhet på Via Condotti i Rom. Hon förvaltar hans arv över hela världen.

Dans är hennes stora passion, som hon skämtsamt säger bevarar hennes ungdomlighet.

Som barn seglade hon ofta tillsammans med sin far på yachten Elettra när han utförde experiment från sin radiostation eller tillbringade tid på havet för nöjes skull.

–Min far älskade naturen och han valde alltid vackra platser för sina experiment, som Poldhu med sina dramatiska klippor eller Torre Chiaruccia i Santa Marinella, berättar prinsessan Elettra.

HON DELAR SIN FADERS ENTUSIASM att följa den tekniska utvecklingen och hon håller kontakt med såväl radioamatörer som forskare och astronauter. Hon åker dit hon blir inbjuden, mestadels av radioamatörer utanför Italien.

–Min far hade en passion för elektricitet sedan han var pojke. Det som tilltalade honom mest var elektriska vågor, så han började studera dessa och de relaterade fysiska lagarna. Hans tanke var att kunna använda dessa vågor för att rädda människoliv, framförallt på havet. Han ville utveckla möjligheterna att undvika kollisioner och navigera i dimma, säger Elettra.

Marconi var autodidakt och studerade kemi, fysik och matematik. De flesta förstod inte hans experiment och tyckte han var galen. En av de få som trodde på honom var professor Vincenzo Rosa, som lät honom låna sitt laboratorium. Elettra berättar att han utförde sin första radiosändning när han var 21 år över en kulle vid sin fars sommarvilla.

–Han placerade sin bror på andra sidan kullen med ett jaktgevär och en mottagare. Själv satt han i sin vindsvåning med radiosändaren. Han sa till sin bror: ’Om du hör signalen i mottagaren så skjut ett skott så jag vet’. Det lyckades! säger Elettra.

ENGLISH ROYAL MAIL fick upp ögonen för den unge mannen. År 1896 fick han stanna i England med assistans, och avståndet i hans sändningar växte och växte. När han var 23 grundade han sitt första företag i London och vid 27 års ålder utförde han sin första transatlantiska radiosändning.

–Min far hade dåligt hjärta och han dog slutligen i en hjärtattack. Han brukade säga: ’Jag måste vara snabb. Jag måste genomföra mina idéer och rädda människor i luften och på havet’, säger Elettra.

Hon berättar att fadern var känslig och uppriktig och behandlade dottern som en vuxen person.

– När jag var fyra hade jag tyg till dockkläder. Eftersom jag inte kunde sy så frågade jag min far: ’Eftersom du har uppfunnit trådlösa sändningar, hjälp mig att sy utan tråd’. Detta skrattade mina föräldrar mycket åt, säger Elettra.

TROTS SIN HÖGA ÅLDER har prinsessan Elettra framtidsplaner fyllda av energi och entusiasm, helt i sin fars anda.

–Jag skulle vilja att Marconi Palace i Bologna, som jag ärvt från min far, blir världscentret för radion. Där skulle man kunna lära upp unga personer med samma passion för vetenskap som min far hade. Han uppmuntrade ofta ungdomar att studera, säger Elettra.

–Han älskade också att spela piano och var vän med Puccini. Därför skulle jag även vilja ha ett auditorium i Marconi Palace.

TEXT OCH BILD: CECILIA ERANDER och DANIEL GAHNERTZ

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)