JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 9 december 2021 VECKA 49

Tillsammans med Rohde & Schwarz har Ericsson tagit fram ett system som med hjälp av drönare testar täckningen i mobilnäten.

Dagens mobilnät är byggda enligt devisen ”vi gör så gott vi kan”. Det duger inte för 5G som ska bära säkerhetskritiska tjänster varken tillåter att det finns ”hål” i näten eller att tidsfördröjningen blir för stor.

För att operatörerna ska kunna garantera detta krävs betydligt mer testning än idag. Det är här drönarna kommer in – med hjälp av dem går det att mäta i höjdled och på platser man inte når från marken.

Systemet har utvecklats av Ericssons kontor i Jorvas, strax väster om Helsingfors, med hjälp av tyska Rohde & Schwarz som står för själva testutrustningen. Dessutom har universiteten i Centria, i norra Finland, liksom universitetet i Tampere, bidragit till projektet.

Drönaren är bestyckad med Rohdes nätverksscanner TSMA6 som kan mäta bland annat RSPR (reference signal received power) och SINR (signal-to-interference-plus-noise ratio) enligt 3GPP-standarderna. I kombination med Rohdes QualiPoc, som agerar Androidtelefon, går det även att mäta andra parametrar såsom IP trace och QoS.

Fördelen med drönaren är att flygrutten går att programmera i alla tre dimensionerna plus att man kan bestämma flyghastigheten. Dessutom går det att upprepa en mätning med hög precision.

Tilläggas kan att kommunikationen mellan piloten och drönaren går via mobilnätet vilket gör att piloten kan ingripa även om drönaren är utom synhåll.

MER LÄSNING: