JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 juli 2020 VECKA 28

En film av mikrolinser framför befintliga solceller gör att de kan dra nytta av det infraröda ljus som går dagens solcellers näsa förbi. Receptet är delvis patenterat.

Bakom genombrottet hittar vi en forskargrupp som leds av Hans Ågren, professor i teoretisk kemi vid KTH. Han tror att tekniken går att kommersialisera.

Hans
Ågren

– Vi har analyserat detta noggrant – eller så noggrant det går i detta stadium – och det är grönt ljus. Vi har också fått en mycket positiv marknadsrapport av KTH innovation.

Filmen kombinerar en speciell typ av nanopartiklar med mikrolinser och kan appliceras ovanpå vanliga solceller. 

– Vi har nått en tioprocentig effektivitetsökning utan att på något sätt optimera tekniken. Med lite mer arbete uppskattar vi att det skulle kunna gå att nå en 20 till 25 procentig effektivitetsökning.

Nästan hälften av solenergin består av infrarött ljus. Men de ljuskänsliga material som används i solceller, till exempel mineralen perovskit, har en begränsad möjlighet att reagera på infrarött ljus.

En matris av mikrolinser modulerar ljuset. Metoden kan förbättra prestanda på solceller baserade på uppkonverterande nanopartiklar, som färgsensibiliserade solceller.

Hans Ågren och två forskarstudenter – Haichun Liu och Qingyun Liu – har kombinerat så kallade uppkonverterande nanopartiklar med kedjor av mikrolinser. Mikrolinsernas förmåga att koncentrera ljuset gör att nanopartiklarna kan omvandla energi redan vid svag ljusbestrålning.

Nästa steg i utvecklingen blir att optimera filmen – både nanopartiklarna och mikrolinserna. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nanoscale (länk).

Tekniken skyddas av patent.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)