JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Amerikanska elbilstillverkaren Tesla siktar på att producera 1000 exemplar av Model 3 i sin nybyggda anläggning i Shanghai innan årets slut.  Nu finns bilder från insidan av fabriken, där provproduktion av kompletta bilar pågår, endast elva månader efter byggstart.

Klicka för större bilder!

Utsidan av Teslas framväxande bilfabrik i Shanghai har kartlagts kontinuerligt av en nyfiken drönare ända sedan byggstarten i början av december. Vad som finns innanför väggarna har endast skymtats i sporadiska mobilfoton. Men nu publicerar Tesla en bildsvit från insidan. 

Efter ett rekordsnabbt bygge provproduceras nu kompletta bilar på Teslas fabrik i Shanghai och inte bara, som vissa misstänkt, bilar delvis byggda av komponenter skeppade från Teslas fabrik i Fremont, USA.

Den komponent som ännu inte tillverkas lokalt är batteriet. Att batterier skulle tillverkas i fabriken var bestämt redan från början, men den delen av fabriken har först nyligen börjat uppföras. Tillsvidare levereras batterierna från sydkoreanska LG:s fabrik nära Shanghai.

Kina kommer troligen att bli Teslas största marknad, åtminstone för Model 3, tror Tesla. Så placeringen av en fabrik här är logistiskt logisk. Dessutom slipper Tesla importtullar och köparna kan dra nytta av fler subventioner jämfört med bilar importerade från fabriken i Fremont, vilket är den enda bilfabrik som Tesla använder idag. 

Produktionslinan för Model 3 kostar 35 procent av vad den kostade i Fremont, enligt Tesla.

Tesla siktar på att tillverka 150 000 Model 3 om året i Shanghai, att jämföra med 350 000 i Fremont. Innan årets slut ska produktionen vara 1000 exemplar i veckan. Också Model Y kommer senare att tillverkas här.

Det såldes cirka 85 000 rena batteribilar i augusti i Kina. Den populäraste modellen var SAIC Bojun E för 15 000 dollar. Tesla Model 3 kom elfte plats med cirka 1500 sålda exemplar. Förbokningspriset på Shanghaitillverkade Model 3 är från 328 000 yuan (440 000 kronor) och upp. 

Under tredje kvartalet gjorde Tesla överraskande en vinst på 1,86 dollar per aktie trots att marknaden väntat sig 42 cent i förlust.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus