Ambuj Varshneys forskning kring backscatterteknik får ett stipendium på 300 000 dollar i forskningsmedel från ABB, i konkurrens med 60 andra nominerade.
Pengarna ska gå till forskning i ”hållbarare uppkopplade inbyggda system och enklare datainsamling i industriella system”.
Idag går det att bygga batterifria trådlösa sensornoder som drivs på skördad radioenergi. Radio sänds genom att inkommande radiovågor moduleras och reflekteras. Det kallas backscatter.
Ambuj Varshney på Uppsala univeristet publicerar ledande forskning inom området. Bland annat har han tagit fram en plattform kallad LoRea. Elektroniktidningen skrev om hans forskningsprojekt i somras (länk).
ABB påpekar att det finns prognoser som talar om 60 miljarder uppkopplade enheter år 2020 – det vore smidigt och hållbart om de var resurssnåla och man slapp byta batterier på dem.
– Ambuj Varshneys innovativa teknik kan dramatiskt öka vår förmåga att samla in, överföra och till sist analysera data på ett sätt som är miljömässigt hållbart, och bana vägen för autonoma industrier, sade ABB:s vd Peter Voser vid utdelningsceremonin i Schweiz.
Pengarna hämtas från ABB Research Award in Honor of Hubertus von Grünberg, ett nyinstiftat stipendium till ära för ABB:s tidigare vd med samma namn.
Priset delas ut vart tredje år och detta var andra gången det skedde. Pengarna går till någon som presenterar en doktorsavhandling som blir basen för ett spännande forskningsprogram inom ABB:s domäner.
Ambuj Varshney doktorerade på Uppsala universitet i fjol somras. Här intervjuas pristagaren av ABB (länk).
Från vänster till höger: Hubertus von Grünberg, Ambuj Varshney och Peter Voser.