JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Den brittiska telekommyndigheten Ofcom vill göra det olagligt att sälja operatörslåsta telefoner. Dessutom ska det bli lättare att byta Internetleverantör.

– Genom att befria mobilanvändare från låsta mobiler skulle vår plan bespara människor tid, ansträngning och pengar – och låsa upp en möjlighet till ett bättre avtal, säger Lindsey Fussell på enheten för konsumenträttigheter på Ofcom.

Enligt Ofcoms marknadsundersökningar är det så besvärligt att låsa upp telefoner att det får britter att avstå. En tredjedel av alla britter har under de senaste fem åren avstått från att byta operatör och uppget att krånglet var en bidragande orsak. En upplåsning kan kosta upp till tio pund.

I somras kampanjade Ofcom med en enkel sms-tjänster för att underlätta bytandet av operatör. 

Operatörslås är lagligt i Sverige, men operatören måste gratis på begäran ta bort låset när bindningstiden gått ut, och tydligt informera kunden om att möjligheten finns.

Förslaget är ett svar på EU-direktivet EECC (European Electronic Communications Code) där det finns flera föreskrifter kring användarrättigheter. Direktivet ska vara infört i december nästa år.

Ofcom vill som med hänvisning till EECC också göra det enklare att byta Internetoperatör. 

I Sverige hanteras EECC av PTS som nyligen haft direktivet ute på remiss.

Källa: Ofcom

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus