JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elfa har fått ny ägare

Dagen före julafton sålde schweiziska Dätwyler delar av distributionsverksamheten till det tyska investmentbolaget Aurelius. Företaget ska istället fokusera på den betydligt lönsammare verksamheten inom tätningar till medicinteknik- och fordonsbranschen.

Det var i mars 2008 som Elfa köptes av schweiziska Dätwyler för 2,1 miljarder kronor. Under åren har verksamhet stegvis integrerats med Dätwylers dotterbolag Distrelec. I december 2011 ändrades namnet på den svenska verksamheten till Elfa Distrelec och år 2015 flyttades lagret från Veddesta till Nederländerna.

Året därpå, 2016, försökte Dätwyler att köpa Farnell men förlorade affären till Avnet.

Nu säljer Dätwyler distributionsverksamheten i Distrelec och Nedis till tyska Aurelius. Bolagen omsätter tillsammans 300 miljoner  schweiziska franc, cirka 2,9 miljarder kronor.

Ingen köpeskilling uppges men affären innebär en förlust på 670 miljoner schweiziska franc motsvarande 6,5 miljarder kronor. Det handlar primärt om nedskrivningar av goodwill och påverkar inte kassaflödet.

Dätwyler överväger också att sälja dotterbolaget Reichelt, som också sysslar med distribution, för att helt fokusera på tätningar till medicinteknik- och fordonsbranschen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)