JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
tisdag 7 december 2021 VECKA 49

Tyska Infineon påstår sig vara först med att sätta upp en produktionsprocess för flip-chip-teknik som är speciellt avsedd för fordonsbranschen. Nu släpps den första produkten – en linjär spänningsregulator.

En stor fördel med flip-chip är värmeavgivningen. Eftersom chipet monteras upp och ner i kapseln kommer den del som avger värme att vara närmast mönsterkortet. Det innebär att den termiska resistansen kan minskas med en faktor två eller tre, vilket i sin tur leder till att storleken på komponenten kan minskas signifikant.

När nu Infineon släpper sin första kraftkomponent från den nya produktionsprocessen märks fördelen direkt. Den nya spänningsregulatorn upptar bara 2×2 mm vilket Infineon påstår är 60 procent mindre än motsvarande produkt, fast i annan kapsling. Trots detta är den termiska resistansen densamma.

Den lilla storleken gör att den passar väl i tillämpningar där utrymmet är begränsat, exempelvis i radarenheter och kameror.

Infineon påpekar att de nya kraftkretsarna kommer i kapslar som är konstruerade för och kvalificerade för fordonsbranschen. Företaget har alltså dedicerat en produktionsprocess för fordonsenheter eftersom det inte vill förlita sig på gången att kvalificera befintliga konsument- och industriprodukter.

Den nya linjära spänningsregulatorn – kallad OPTIREG TLS715B0NAV50 – ger 5 V och levererar som mest 150 mA.

Framåt planerar Infineon att lansera flera kraftkomponenter för fordon i den nämnda flip-chip-tekniken. De samlas under familjenamnet OPTIREG och på sikt kommer både switchade spänningsregulatorer och krafthanteringskretsar att ingå här.

MER LÄSNING: