JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Under de kommande 80 veckorna kommer wolfsburgare att kunna ladda sina elbilar gratis i åtta snabbladdare som Volkswagen placerar ut i ett experiment. Stationerna är utrustade med varsin powerbank på 360 kWh.

Projektet annonserades sommaren 2018 och nu placeras laddarna ut. Ytterligare tre powerbankladdare av samma slag är mobila, och kommer att flyttas runt på evenemang.

Batterilager jämnar ut belastningen på elnätet och skyddar mot elavbrott. De kan även sänka VW:s elräkning för laddningen. Och så är stationerna en plats där begagnade elbilsbatterier kan komma få ett andra liv innan de går till återvinning – de är nämligen anpassade för VW:s egna elbilsbatterier av typen MEB (Modular Electric Toolkit).  

Thomas Schmall

– På det här viset tar vi ansvar för hela livscykeln för ett batteri, från cell till återvinning, kommenterar Thomas Schmall, vd för Volkswagen Group Components

Powerbankladdarna har en kapacitet på 100 kW och kan ansluta fyra bilar samtidigt. Om de själva ansluts till ett AC-uttag på 30 kW håller de sina egna batterier fulladdade.    

Volkswagens enhet Group Components tillverkar laddstationerna i Hannover. Den blev en självständig enhet med 80 000 anställda den 1 januari 2019.  

VW utvecklar även en egen laddbox kallad ID Charger.

Dessutom har enheten ytterligare en finurlig laddare klar som prototyp: en robot  som drar fram mobila powerbanker till parkerade bilar. De kan enligt VW vara en billigare lösning än att installera en rad fasta laddarplatser i ett parkeringsgarage.

Fram till år 2025 planerar VW att installera 36 000 laddarplatser i Europa.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)