JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Robothund ska patrullera oljerigg

Norska oljebolaget Aker BP ska använda en robothund för att patrullera bolagets flytande petroleumplattformar och bland annat sniffa efter läckor. Modellen heter Spot och levereras av Boston Dynamics, välkänd på Youtube för sina mekaniskt imponerande robotar.

Spot går på fyra ben, tar sig upp efter fall, parerar knuffar, promenerar i svår terräng, är IP54-skyddad mot damm och väta, bär 14 kg, arbetar i -20 till +45 grader celsius, har en batteritid på 90 minuter och en toppfart på 1,6 m/s.

Den är utrustad med stereokameror framåt och åt sidan. Den har gassensor och mikrofoner – för att kunna lyssna efter fel. Och högtalare för kommunikation med folk i omgivningen.

Spot fjärrstyrs via ett grafiskt användargränssnitt med inbäddad kamerabild. Videon strömmas över det fria protokollet WebRTC. Den är programmerbar i Python.
 
– De här sakerna blir aldrig trötta och har en större kapacitet att anpassa sig och samla data, säger Aker BP:s verksamhetschef Kjetel Digre i ett citat i nyhetsbyrån Bloomberg.

Spot kommer att tas i bruk i år i fältet Skarv i Norska havet.

Aker BP har en deklarerad ambition att digitalisera sin petroleumproduktion och att höja säkerheten. Partner i projektet är mjukvarubolaget Cognite som tillhör moderbolaget Aker som äger 40 procent av Aker BP. Den andra storägaren är BP, som äger 30 procent. Resten handlas på börsen. 

Se reklamfilmerna nedan på Spots kapaciteter! En del av funktionerna och tillbehören i filmen beskrivs av Boston Dynamics och Aker BP som ”icke-standard” eller ”under utveckling”, som den toppmonterade armen som håller upp en dörr.

Också under utveckling är större beräkningskapacitet ombord på spot, en toppmonterad 360-graders-kamera och strömmatande Ethernet för integrering med extratillbehör.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)