JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Som första operatör i världen har Telenor anslutit sig till Ericsson Industry Connect, telekomjättens program med förkonfigurerade paketlösningar som ska underlätta installationen av privata mobilnät i industrin.

Förväxt brandvarnare

Basversionen av Ericsson Industry Connect klarar 6 000 kvadratmeter med hjälp av åtta Radio Dots som liknar förväxta brandvarnare. De har antenn, integrerade lågbrusförstärkare för mottagning, effektförstärkare för sändning liksom en AD- och DA-del. Anslutningen görs med vanlig Ethernetkabel (Cat 6a/7) som klarar datatrafiken och strömförsörjningen.

Kopplingen mellan radiopuckar och basstation sker via en så kallad Indoor Radio Unit, IRU, som kan liknas vid en korskopplingsenhet i ett Ethernetnät. Varje IRU kan hantera upp till åtta radiopuckar eller andra antennenheter på avstånd upp till 200 meter. IRU:erna är i sin tur kopplade med fiber till basstationen.

Rent praktisk kan man se signalerna från de åtta enheterna som är kopplade till en IRU som åtta olika signalvägar i luften, vilka basbandet kan hantera. När man rör sig mellan två puckar som är anslutna till olika IRU:er motsvarar det att röra sig mellan två sektorer (antenner) som är anslutna till samma basstation.

Upp till 96 radiopuckar kan vara kopplade till samma basstation.

Beroende av hur lokalen ser ut täcker en radiopuck mellan 500 och 1 000 kvadratmeter. Det betyder att de behöver placeras ut med ett avstånd på 20 till 25 meter. Golv och tak dämpar signalen mer än väggar, därför bygger man normalt näten våningsplan för våningsplan.

Industri 4.0 känns redan som ett uttjatat koncept trots att det ännu inte är särskilt vanligt i industrin. Ett hinder har varit uppkopplingen av alla maskiner, verktyg och komponenter som ska sättas ihop till en slutprodukt.

Ericssons bidrag är just uppkopplingen som till att börja med görs via LTE för att så småningom gå över till 5G vartefter den nya standarden blir tillgänglig. Företagets lösning baseras på ”radiopucken” som presenterades hösten 2013 som ett enkelt sätt att förbättra mobiltäckningen i större inomhusanläggningar.

Ericsson har förpackat den i en lösning kallad Ericsson Industry Connect där varje radiopuck täcker mellan 500 och 1 000 kvadratmeter. Golv och tak dämpar signalen mer än väggar därför bygger man normalt näten våningsplan för våningsplan.

Telenor Sverige har nu gått med i Ericsson partnerprogram vilket ger tillgång till förkonfigurerade paketlösningar. Beroende på var installationen ska göras och behovet av bandbredd får Telenor välja något av de tillgängliga frekvensbanden.

Det handlar om Band 7, 2500 till 2570 MHz för upplänk och 2620 till 2690 MHz för nedlänk, liksom Band 1 med 1920 till 1980 MHz för upplänk och 2110 till 2170 MHz för nedlänk.

Kunden får bekosta installationen och har sedan en fast månadskostnad oberoende av datamängd i nätet.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)