JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tesla får fortsätta avverka

Efter en veckas avbrott får amerikanska Tesla tillstånd att fortsätta fälla träd inför bygget av företagets bil- och batterifabrik i Grünheide nära Berlin.

Tesla hade lokala myndigheters tillåtelse att fälla en trädplantering på drygt 90 hektar, men nätverket Gröna ligan läste det finstilta i lagtexten för en högre rätt, som den 15 februari beordrade arbetet att avbrytas för att ompröva de lokala myndigheternas tillstånd. 

Nu är prövningen klar. Rätten konstaterade igår att lokala myndigheter har följt alla regler. Röjningen kunde därmed återupptas efter en försening på fem dagar.

En tredjedel av träden återstår att avverka. De kommer att vara borta nästa vecka.

Grüne Liga har en historia som sträcker sig tillbaka till 1989. Nätverket deklarerar som sitt mål att förbättra levnadsbetingelserna för människor och natur, att bevara naturresurser och att säkerställa ett kretslopp.

Nätverkets specifika ställningstaganden bestäms i särskilda arbetsgrupper. Enligt Gröna ligan riskerar etableringen av fabriken att skapa lokal vattenbrist och trafikproblem. För en lokaltidning uppger Gröna ligan dessutom att den vill motverka att det uppstår en praxis att företag ges tillstånd till att göra miljöingrepp innan alla demokratiska beslut är definitivt klubbade.

Den 5 mars skulle den demokratiska processen enligt planen vara helt avslutad. Av miljöskäl måste därefter avverkningen vara avslutad i mitten av mars, innan parningsperioden startar, för att inte avverkningen ska riskera att drabbas av ytterligare en försening på upp till nio månader. 

Tesla hade fått tillstånd att tjuvstarta avverkningen av träden mot löfte att återställa allting i efterhand om det trots allt skulle visa sig att fabriken inte skulle bli av. 

Gröna ligan lyckades övertala rätten att det inte är möjligt att bokstavligen återställa miljön efter att träden en gång avverkats. Träden i sig är inte så viktiga. Det handlar bara om en plantering som skapades just i syfte att en dag avverkas och förvandlas till papper. Däremot har det flyttat in djur bland träden och om Tesla återplanterar träden kommer att det dröja flera år innan djurens miljö återskapats.

Lokala myndigheter försvarar sitt tempo med att fabriken kommer att ha stor betydelse i arbetet mot klimatförändringar. Tysklands ekonomiminister beskriver anläggningen som en av de mest betydande industriella investeringarna i östra Tyskland på mycket lång tid.

Tesla planterar tre gånger så många träd som det avverkar och gör insatser för att omlokalisera vargar, fladdermöss, ormar, myrstackar och ödlor från byggområdet.

Gigafabriken ska vara klar för användning i mitten av nästa år. Helt färdig ska den producera en halv miljon bilar om året och sysselsätta 12 000 personer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)