JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lunds energisnåla minne prisat

I en systemkrets kan cacheminnet stå för halva energiförbrukningen. Xenergics teknik kan i bästa fall sänka den med 90 procent. Företaget tilldelas nu ett stipendium från Ideon på 25 000 kronor.

Delar av Xenergics minneslösning är patenterad. Annat kan liknas vid ett recept på hur man konfigurerar minnet. Mer än så ville de två grundarna inte berätta för Elektroniktidningen när tidningen skrev en längre artikel om företaget våren 2018 (länk).

– De flesta brukar ta den klassiska arkitekturen och lägga till några saker för varje ny generation. Det är lite som att hålla en dinosaurie vid liv. Vi har en helt ny arkitektur, sade Joachim Rodrigues, associerad professor på Lunds tekniska högskola och medgrundare av Xenergic.

– Vi har inte återanvänt någonting annat än bitcellen. För varje ny processgeneration optimeras den för att få så hög yield som möjligt, att ändra på den skulle inte vara bra, tillade Babak Mohammadi som forskat på lågenergikretsar på Lunds tekniska högskola och är vd och medgrundare av Xenergic.

Processorföretag som amerikanska Ambiq och finska Minima har visat att man kan sänka spänningen under tröskelnivån och ändå få logiken att fungera. Baksidan av myntet är låg klockhastighet. En vettig kompromiss är att lägga sig runt tröskelnivån för att få tillräcklig prestanda för att kunderna ska tycka att det är intressant.

Samma fysikaliska lagar gäller för SRAM. Går man ned för långt blir klockhastigheten väldigt låg. 500 mV ser därför ut att vara en lämplig undre gräns för matningsspänningen, utan att prestanda bli alltför lidande.

Xenergics minne passar därför tillämpningar där energiförbrukningen står i fokus och klockhastigheten är måttlig. I praktiken innebär det batteridrivna apparater, men också produkter som drivs med energiskördning. Däremot är det inget för dedicerade SRAM som normalt klockas mycket snabbt.

Företaget tilldelas nu ”Ideon Stipendium 2020”. Motiveringen lyder:

Xenergic har med sitt internationella team och sin forskningstunga teknologi vågat utmana minnestillverkare i hela Världen, inklusive företeelsen om att strömsnåla micro komponenter bara utvecklas i Asien. Bolaget har under sin tid i inkubatorn gjort stora framsteg och närmat sig marknaden väldigt snabbt. Flera kundprojekt har initierats och bolaget har stora möjligheter att utvecklas till ytterligare ett Lundabaserat tillväxtbolag med grunden i världsledande forskning från Lunds Universitet. Bolaget och VD har visat stora framsteg inom inkubatorn och det ska bli mycket spännande att se hur stort detta bolag kan bli.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)