JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

På trottoarerna i Peachtree Corners, Gwinnett County, Atlanta, USA, skulle det denna vecka ha börjat rulla spöksparkcyklar utan passagerare. Planen var att fjärrstyra dem – från Mexiko – till närmsta uppställningsplats eller kund.

Men premiären sköts upp i måndags på grund av coronapandemin. I veckan har staden utlyst undantagstillstånd.

Atlanta har i likhet med flera andra platser problem med sparkcyklar. De kan stå parkerade eller ligga kastade lite varsomhelst.

Lösningen kan vara tjänst kallad ”Automated Vehicle Repositioning for Micromobility”, ”automatisk omflyttning av fordon för mikromobilitet”, från startuppföretaget Tortoise i Mountain View. 100 sparkcyklar var tänkta att rullas ut gradvis under ett test som skulle ha pågått i ett år.

På sikt är det tänkt att sparkcyklarna ska vara självkörande. Att de på egen hand ska placera sig där de behövs. De ska till och med kunna stämma träff med nästa passagerare i det gathörn som passar bäst.

Till att börja med kommer de att fjärrstyras. Självkörning ska introduceras stegvis. I första hand ska ingen självkörning ske på gator där det finns människor. Tortoise lägger medvetet även de fjärrstyrda rutterna så de undviker trafik. Man kan säga att sparkcyklarna håller social distans av säkerhetsskäl.

Finessen med arrangemanget är att flottan som krävs för att täcka en stad blir mindre. Tortoise siktar i första hand på att rulla ut systemet i glesbefolkade städer och orter.

Ytterligare en ekonomisk finess är att fjärrstyrningen sker från Mexikos huvudstad Mexico City, 2800 km från Atlanta. Fjärroperatörernas inkomst blir marknadsmässig med mexikanska mått mätt, menar Tortoise.

Sparkcyklarna håller sin egen balans. De är utrustade med den senaste tekniken för självbalansering. Inte gyron och artificiell intelligens, utan – stödhjul. Kamerorna för fjärrstyrningen sitter inte på sparkcyklarna, utan på husväggar.

Tortoise vill inte själv bli operatör. Planen är att sälja systemlösningen till andra operatörer. Företaget har 15 anställda, exklusive fjärrstyrningsoperatörerna.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)