JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Att upphandla en bildskärm rekonditionerad av svenska Inrego kan spara 520 kg koldioxid jämfört med att köpa nytt. Det har Inrego räknat ut och nu släpper företaget sin beräkningsmetod som en fri standard.

Laptops, skärmar, smartphones, läsplattor, skrivare  – inget av detta behöver nödvändigtvis kastas när det tjänat ut. Detsamma gäller komponenter som adaptrar, tangentbord och RAM-minnen. 

Att renovera elektronikkomponenter och ge dem ett andra liv är  svenska Inregos affärsidé. Eftersom mycket av koldioxidutsläppen sker vid tillverkning är detta ett enkelt sätt att sänka koldioxidavtrycket. Varje återbrukad elektronikkomponent innebär att en ny komponent inte blir tillverkad.

I samarbete med miljöanalytikern IVL hoppas nu Inrego att dess databasmodell  för att beräkna miljöbesparing ska bli en branschstandard. 

Syftet med standardiseringen är att underlätta för företag och organisationer vid inköp och avyttring av IT-utrustning. Företag kan beräkna klimatfördelar med återbruket åt sina kunder. Organisationer kan se hur de kan minska sin klimatpåverkan.

Karin
Sanne

– Vi hoppas att det här kan inspirera fler till återbruk, säger Karin Sanne på IVL Svenska Miljöinstitutet. 

I stort sett all IT-utrustning kan enligt Inrego renoveras och få nytt liv. 

Modellen är öppen och fri att använda. Den beräknar miljöbesparing för IT-utrustning ner på komponentnivå. Alla komponenters påverkan analyseras och modellen kan uppdateras med nya produkter och komponenter allteftersom de kommer ut. 

­­

Erik Pettersson

– Vi har arbetat med återbruk av IT-utrustning i över 25 år och vi ser att IT-inköparnas intresse för hållbarhet ökar hela tiden, säger Inregos miljöchef Erik Pettersson.

Verktyget finns tillgängligt i rapportform på Inregos och IVLs hemsidor (länk). Det går även att använda för att räkna ut miljöbesparingar i andra sektorer där återbruk kan vara aktuellt. 

Utöver databasen finns en strukturerad beskrivning av hur liknande databaser kan tas fram åt andra aktörer och branscher.

År 2018 rekonditionerade Inrego 303 000 IT-produkter och minskade sina kunders klimatavtryck med 4 400 ton koldioxid. Företaget grundades 1995, har 150 anställda och omsätter cirka 340 miljoner kronor i 87 länder.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)